Πόσο θα θέλαμε να είμαστε μαθητές στο σχολείο της Λάρισας που ακούνε Μότσαρτ και Χατζιδάκι σε κάθε διάλειμμα!

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 16/11/2022 - 17:00

Αυτό που συμβαίνει στο 3ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας κάθε πρωί, για ένα τέταρτο πριν από την έναρξη των μαθημάτων αλλά και σε όλα τα διαλείμματα, αποτελεί μια πολύ αξιέπαινη πρωτοβουλία που έχει υιοθετηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο και ευχόμαστε να υπάρξουν ακόμη περισσότερα σχολεία που θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. 

Πιο συγκεκριμένα, από τα ηχεία του σχολείου ακούγονται καθημερινά μελωδίες της κλασικής μουσικής που επιδρούν θετικά στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση, το διάβασμα και συνολικά στη διατήρηση της ψυχικής ευημερίας όχι μόνο των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Φωτογραφία από Freepik

«Αποδείξαμε πως αυτό βοηθάει τους μαθητές στη διαμόρφωση ήρεμου κλίματος στο διάλειμμα, ενώ παράλληλα δίνει γνώσεις σχετικά με τη μουσική. Ξεκινήσαμε παίζοντας Χατζιδάκι και κάποια ορχηστρικά του και στην πορεία προσθέσαμε Μότσαρτ και Βιβάλντι. Προσπαθούμε να συνδυάζουμε τη μουσική με τα αφιερώματα που αναλαμβάνει να κάνει η μουσικός του σχολείου. Πέρα από τους μαθητές βοηθάει και τους εκπαιδευτικούς ακόμη και τους περιοίκους. Λειτουργεί και ως μετρό πρόληψης της ενδοσχολικής βίας. Σύμφωνα με έρευνες, όπου υπάρχει κλασική μουσική και ευχάριστο κλίμα οι μαθητές δεν εκδηλώνουν τόσο επιθετικές συμπεριφορές», δήλωσε στο onlarissa.gr η Ελένη Δημητρίου, διευθύντρια του σχολείου και δασκάλα φυσικής αγωγής.

Όπως επίσης ανέφερε «πολλά παιδιά τραγουδάνε τις μελωδίες όσων ακούνε, πράγμα που σημαίνει ότι μαθαίνουν νέα τραγούδια». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, «υπάρχουν σκέψεις το κουδούνι του σχολείου να γίνει μουσικό, δηλαδή να μη χτυπά με τον κλασικό ήχο του».

5 σημαντικά οφέλη της κλασικής μουσικής 

  • Πρώτο και κυριότερο, η ακρόαση κλασικής μουσικής έχει ηρεμιστική επίδραση στα νεογέννητα, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Από τα πιο γνωστά οφέλη της κλασικής μουσικής είναι επίσης η αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη των γονιδίων που εκκρίνουν την ορμόνη ντοπαμίνη.
  • Βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη καθώς τα μωρά και τα μικρά παιδιά που ακούνε τέτοιου είδους μουσική σε τακτική βάση αναπτύσσουν καλύτερες δεξιότητες μνήμης, οι οποίες βοηθούν με τη σειρά τους στη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων τους.
  • Αυξάνει τη δημιουργικότητα. Δεδομένου ότι η κλασική μουσική βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, πυροδοτεί νέες σκέψεις που βοηθούν τα παιδιά να γίνουν πιο δημιουργικά.
  • Plus one for parents: Η κλασική μουσική αποτελεί ιδανικό τρόπο χαλάρωσης για όλους τους γονείς. Μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από τα καθημερινά άγχη και να μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις και την ενέργειά μας, ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε.

Με πληροφορίες από onlarissa.gr