"Τα παιδιά μπορούν να κάνουν θαύματα" | Αυτό το editorial είναι αφιερωμένο στις μαμάδες, τις δασκάλες, τις αναγνώστριες του BOOM και στα παιδιά, τους αδιαμφισβήτητους ήρωες του 2020

Μυρτώ Κάζη
Tue, 01/12/2020 - 19:55

Αγαπημένα μου παιδιά,

Εσείς που, ενώ τώρα η μαμά διαβάζει το ΒΟΟΜ, παίζετε δίπλα της και ζητάτε την προσοχή της, θέλω να ξέρετε πως είστε οι πρωταγωνιστές του 2020. Αυτή η τόσο δύσκολη χρονιά έκρυβε μια χαραμάδα αισιοδοξίας που είχε το πρόσωπό σας.

Μας αποδείξατε πόσο σπουδαία, υπεύθυνα και ώριμα άτομα είστε. Ποιος θα το έλεγε πως εκατομμύρια ενήλικες ανά τον πλανήτη δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν στις οδηγίες ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια μικροσκοπικά πλάσματα θα εκτελούσαν ευλαβικά καθεμία από αυτές. Χωρίς παράπονο, χωρίς απαισιοδοξία, χωρίς μαυρίλα. Μόνο με ένα χαμόγελο να διαγράφεται κάτω από τη μασκούλα και λαμπερά ματάκια να ακτινοβολούν ελπίδα.

Θέλω να σας πω πως ο παππούς και η γιαγιά θα είναι καλά, μην ανησυχείτε. Εσείς τους προστατεύσατε.

Θέλω να ξέρετε πως, όσες φορές κι αν κλείσει το σχολείο, θα ξανανοίξει σύντομα.

Θέλω να θυμάστε πως η ζωή δεν έχει μάσκες, πως πολύ γρήγορα θα δείτε όλο το πρόσωπο των φίλων και της δασκάλας σας, και οι αγκαλιές που τόσο σας αρέσουν θα επιστρέψουν κανονικά! Όπως τις ξέρετε, ζεστές, ασφυκτικές!

Εμείς οι μεγάλοι σας ζητάμε δύο πράγματα. Mία μεγάλη συγγνώμη που δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων αλλά και να κάνετε λίγη ακόμα υπομονή… Ο Άγιος Βασίλης θα φέρει μια νέα χρονιά.

boom μυρτώ κάζη editorial
Photo: Δανάη Ίσαρη

Αγαπημένες μαμάδες,

Γνωρίζω καλά ότι περάσατε και περνάτε δύσκολα. Η τηλεκπαίδευση και η τηλεργασία μάς έφεραν όλες αντιμέτωπες με τα πιο σκοτεινά μας όρια. Κούραση, άγχος, ανασφάλεια, δάκρυα, αβεβαιότητα. Τα ζήσαμε όλοι και τα ζούμε. Όμως, η μητρότητα είναι το όπλο μας. Δεν είμαστε μόνες σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω να κάνετε θετικές σκέψεις, να μη μεταφέρετε τα άγχη σας στα παιδιά και τα μωρά σας –μην ξεχνάτε πως ακόμα και τα έμβρυα λαμβάνουν τα vibes της ψυχολογίας μας– και να χαμογελάτε. Λίγο μας έμεινε και θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν… Με την υποστήριξη των μπαμπάδων, που και εκείνοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να προσφέρουν ασφάλεια και σιγουριά, η οικογένεια θα βγει νικήτρια στο τέλος.

Αγαπητές δασκάλες,

Τα λόγια είναι φτωχά για να σας μεταφέρω τον θαυμασμό που αισθάνομαι. Θαυμασμό και σεβασμό. Βλέπω μέσα από τις οθόνες των παιδιών μου τον αδιανόητο αγώνα που δίνετε κάθε μέρα. Η φωνή σας φτάνει τρυφερή στα αυτιά μας και το χαμόγελό σας γλυκαίνει την ψυχή μας. Είστε η «σταθερά» μας. Εσείς «δεν πρέπει» να λυγίσετε και αυτός ο ρόλος είναι εξαιρετικά δύσκολος. Ένα βαρύ φορτίο που έχετε κληθεί να κουβαλήσετε. Είμαστε όλοι οι γονείς απίστευτα ευγνώμονες για όσα δίνετε απλόχερα στα παιδιά μας. Είστε οι ηρωίδες της χρονιάς που κλείνει. Μέσα από αυτό το editorial θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ που κρατήσατε τα παιδιά μας κοντά σας, που τους προσφέρατε αγάπη, γνώση και υποστήριξη μέσα από μια οθόνη. Ένα ευχαριστώ που ήσασταν «εκεί» όταν όλα έδειχναν να καταρρέουν. Σας οφείλουμε πολλά.

Αγαπημένες αναγνώστριες του ΒΟΟΜ,

Αυτό το τεύχος φτάνει στα χέρια σας κάτω από πολύ δύσκολες και πολύπλοκες συνθήκες. Είναι όμως γεμάτο από πολύ πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, πρόσωπα, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις. Κάναμε μία και μόνο φωτογράφιση, αυτήν που βλέπετε στο εξώφυλλό μας, με δύο υπέροχα παιδιά, απλώς για να μοιραστούμε μία ακόμα φορά το μήνυμα πως:

Τα παιδιά μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση,

Με όλη μου την αγάπη,

Μυρτώ

ΥΓ: Ένα πράγμα θα σας ζητήσω μόνο. Μην αφήσετε τίποτα να καταστρέψει τη μαγεία των Χριστουγέννων. Φέτος, την έχουμε ανάγκη όλοι περισσότερο από ποτέ. Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας…

@myrto_kazi

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο εορταστικό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!