Τι δεν ρίχνουμε στους μπλε κάδους και γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Μυρτώ Κάζη
Sat, 22/04/2023 - 14:28

Ήρθε η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα! Ολοένα και περισσότερες οικογένειες εντάσσουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους, ωστόσο είναι χειρότερο να πετάς σε μπλε κάδους κάτι που δεν ανακυκλώνεται από το να μην κάνεις καθόλου ανακύκλωση. Τα μπερδεμένα "σκουπίδια" στους μπλε κάδους, δημιουργούν έξτρα δουλειά στα σημεία συγκέντρωσης της ανακύκλωσης και συχνά λερώνουν τα υλικά που πρόκειται να ανακυκλωθούν καθιστώντας αδύνατη τη σωστή ανακύκλωση.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι ΔΕΝ ανακυκλώνεται (αν και μοιάζει ανακυκλώσιμο):

Αλουμινόχαρτο

Κουτιά και σακούλες με αλουμίνιο (όπως η σακούλα του παγωτού ή το κουτί ζαχαροπλαστείου). Τα συγκεκριμένα δεν ανακυκλώνονται καθώς δεν είναι εφικτό να διαχωριστεί το χαρτί από το αλουμίνιό τους.

Κουτιά γάλακτος / Χυμού. Και εδώ δεν είναι εφικτό να διαχωριστεί το χαρτί από το αλουμίνιό τους, οπότε ιδανικά προτιμήστε πλαστικά μπουκάλια που ανακυκλώνονται.

Χαρτοπετσέτες/ Χαρτί κουζίνας. Πρόκειται για τεχνητά λευκασμένα χαρτιά που είναι τόσο επεξεργασμένα χημικά που δεν μπορούν να ξαναγίνουν πολτός. 

Ποτήρια νερού/ Καφέ. Κι όμως δυστυχώς δεν ανακυκλώνονται. Είναι ποτήρια είτε πλαστικά είτε ρίξεις πλαστικού χαρτιού που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Προτιμήστε να εντάξετε στη ζωή σας το δικό σας ποτήρι για τον καφέ σας! Δεν φαντάζεστε πόσο καλό θα κάνετε στον πλανήτη.

Πιάτα μιας χρήσης (από παιδικά πάρτι και όχι μόνο). δυστυχώς δεν ανακυκλώνονται για τους λόγους που δεν ανακυκλώνονται και τα ποτήρια του καφέ. Κάντε πάρτι με πλενόμενα πιάτα και μαχαιροπήρουνα ή επιλέξτε πιάτα baboo. 

Κουτιά τσιγάρων. Η εσωτερική τους επένδυση από αλουμίνιου τα καθιστά μη ανακυκλώσιμα.

Αφρολέξ. Δεν ανακυκλώνεται.

Πλαστικά Καλαμάκια. Δεν ανακυκλώνονται. 

Συσκευασίες που κάνουν "χριτς χρατς" όπως οι συσκευασίες των μακαρονιών. Αποφύγετε να αγοράζετε τέτοιες συσκευασίες και προτιμήστε χάρτινες συσκευασίες που ανακυκλώνονται. 

Συσκευασίες από snacks, όπως οι σακούλες των chips.

Σελοφάν/ Ζελατίνες. Δεν ανακυκλώνονται.

Μια λίστα με πράγματα που επίσης ΔΕΝ ανακυκλώνονται:

  • Λάστιχα ποτίσματος
  • Φελιζόλ
  • Σπιράλ
  • Στιλό
  • Κρεμάστρες
  • Κοντάρια
  • Σωλήνες
  • Οδοντόβουρτσες
  • Κρεμάστρες

Με απλά λόγια, είναι σύμμικτα αντικείμενα που δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα επιμέρους διαφορετικά πλαστικά τους και έτσι χαλάνε τα μίγματα από άλλα πιο ομογενοποιημένα πλαστικά προς ανακύκλωση. 

Η ανακύκλωση πρέπει να μπει στη ζωή κάθε οικογένειας. Είναι μια μικρή αλλά πολύ ουσιαστική απόφαση για να προστατεύσουμε τον πλανήτη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Εσείς κάνετε ανακύκλωση;