5+1 καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά που δεν κοστίζουν τίποτα!

Μαρία Ιωαννάτου
Sat, 23/07/2022 - 11:07

Γονείς, είστε έτοιμοι να ζήσετε το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο; Αναρωτιέστε ακόμη ποιο είναι αυτό; Να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών με δραστηριότητες και παιχνίδια που δεν κοστίζουν τίποτα, ώστε να μην ακουστεί ποτέ ξανά η φράση «Μαμά, βαριέμαι» μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. Επιπλέον, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους και να δημιουργήσετε υπέροχες αναμνήσεις.

Picnic στην εξοχή

Το πιθανότερο είναι ότι στο μέρος που έχετε επιλέξει για διακοπές, θα υπάρχουν αρκετά ανεξερεύνητα μονοπάτια κοντά σας. Εξοπλιστείτε με αντηλιακό, κρέμα για τσιμπήματα και το καλάθι του picnic με όλα τα απαραίτητα και ξεκινήστε για μια όμορφη βόλτα στην εξοχή. Ακόμα και πριν φύγετε για διακοπές όμως, υπάρχουν σημεία στην πόλη που ενδείκνυνται για χαλαρές βόλτες είτε στη θάλασσα, είτε στο βουνό ή στο πάρκο της γειτονιάς σας. Κι επειδή το περπάτημα σίγουρα θα ανοίξει την όρεξή σας, βρείτε μια σκιά και δημιουργήστε το τέλειο σκηνικό για το picnic σας! Θα είναι η καλύτερη ανταμοιβή μόλις φτάσετε στον προορισμό σας!

Φωτογραφία από @senivpetro (Freepik)

Ζωγραφική σε πέτρες

Κατά τη διάρκεια της βόλτας στο βουνό ή την παραλία, μπορείτε να μαζέψετε πέτρες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, τα παιδιά μπορούν να τις ζωγραφίσουν με νερομπογιές ή μαρκαδόρους και να τις διακοσμήσουν με αυτοκόλλητα, glitter και άλλα είδη χειροτεχνίας. Μπορείτε να τις στολίσετε στο σπίτι, στο εξοχικό ή να τις χαρίσετε στον παππού και τη γιαγιά ως καλοκαιρινό δώρο.

Φωτογραφία από Nick Fewings (Unsplash)

Χρονοκάψουλα με αναμνήσεις

Διαλέξτε μαζί με τα παιδιά σας ένα αντικείμενο που είναι σημαντικό για την οικογένειά σας. Μπορεί να είναι ένα αναμνηστικό από το σχολείο των παιδιών, μια φωτογραφία τους ή ένα πολύτιμο παιχνίδι. Πάρτε αυτά τα αντικείμενα και αποθηκεύστε τα σε ένα κουτί, το οποίο θα θάψετε στην αυλή του σπιτιού ή του εξοχικού σας. Φανταστείτε πόσο συναρπαστικό θα είναι για τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τις οικογενειακές σας αναμνήσεις όταν ενηλικιωθούν.

Φωτογραφία από Sergey Platonov (Pexels)

Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός διδάσκει την ενσυναίσθηση και την υπευθυνότητα στα παιδιά, ενώ παράλληλα είναι ένας έξυπνος τρόπος να τα κρατήσετε απασχολημένα τις ημέρες του καλοκαιριού. Βρείτε ομάδες που οργανώνουν εθελοντικές δράσεις, όπως ο καθαρισμός του πάρκου της γειτονιάς σας, και παροτρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθουν να σέβονται το περιβάλλον;

Φωτογραφία από @tirachardz (Freepik)

Μικροί σκηνοθέτες

Αφήστε τα παιδιά σας να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη σκηνοθεσία, δημιουργώντας το βίντεο των καλοκαιρινών διακοπων σας. Επιτρέψτε τους να χρησιμοποιήσουν το κινητό σας για να βιντεοσκοπήσουν τις εξορμήσεις σας στην παραλία, τις βόλτες με τα ποδήλατα και τα ατελείωτα παιχνίδια σας! Μια καλή ιδέα είναι να πάρουν συνεντεύξεις από τα μέλη της οικογένειας για το πώς περνούν στις διακοπές και στο τέλος να καταθέσουν και τη δική τους εμπειρία. Δεν φαντάζεστε τι συναρπαστικό υλικό θα έχετε συγκεντρώσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού!

Φωτογραφία από @lookstudio (Freepik)

Πειράματα

Ένας πολύ καλός τρόπος να απασχολήσετε τα παιδιά σας το καλοκαίρι είναι με πρωτότυπα πειράματα που θα τα αφήσουν με το στόμα ανοιχτό! Γνωρίζετε το πείραμα με το αυγό που επιπλέει; Ένα αυγό βυθίζεται αν το ρίξετε σε ένα ποτήρι με πόσιμο νερό, αλλά τι θα συμβεί αν προσθέσετε αλάτι; Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα και μπορούν να διδάξουν στα παιδιά μερικά διασκεδαστικά στοιχεία για την πυκνότητα.

Γεμίστε ένα ποτήρι με νερό μέχρι τη μέση. Προσθέστε 6 κουταλιές της σούπας αλάτι και προσθέστε νερό μέχρι να γεμίσει το ποτήρι (μην ανακατέψετε το αλμυρό νερό με το καθαρό). Βυθίστε απαλά το αυγό στο νερό και παρακολουθήστε τι συμβαίνει. Το αλμυρό νερό είναι πιο πυκνό από το νερό της βρύσης και όσο πιο πυκνό είναι το υγρό τόσο πιο εύκολο είναι για ένα αντικείμενο να επιπλέει σε αυτό. Όταν βυθίσετε το αυγό στο ποτήρι, περνάει μέσα από το νερό της βρύσης μέχρι να φτάσει στο αλμυρό νερό και σε αυτό το σημείο το νερό είναι αρκετά πυκνό ώστε το αυγό να επιπλέει. Τέλειο;

Φωτογραφία από Dominika Roseclay (Pexels)