«Αν γεννήσεις με καισαρική, δεν θα μπορείς να θηλάσεις εύκολα», «Θα πρέπει να μείνεις πολλές μέρες στο μαιευτήριο», «Δεν θα δεις το μωρό σου την ώρα που γεννιέται»... Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους μύθους που αναπαράγονται χρόνια τώρα όσον αφορά την καισαρική, προκαλώντας σύγχυση -πολλές φορές και άγχος- στις μέλλουσες μαμάδες. Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά ζητήσαμε από τη μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο Μαριλία Νικολαΐδου να συγκεντρώσει και να καταρρίψει τους πιο συχνούς από αυτούς, λύνοντάς μας όλες τις απορίες και βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Μύθος 1: «Όλα τα μωρά μπορούν να γεννηθούν με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς πρόβλημα»
Όσο κι αν όλοι επιθυμούμε έναν φυσιολογικό τοκετό, δεν είναι πάντα εφικτός. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το μωρό μας δεν μπορεί να γεννηθεί φυσιολογικά, γιατί κινδυνεύει εκείνο ή και η μητέρα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι ανώμαλες θέσεις του μωρού μέσα στη μήτρα, διάφορες παθολογίες της κύησης, όπως ο επιπωματικός πλακούντας, παθολογικές καταστάσεις της μητέρας, για παράδειγμα, μια καρδιοπάθεια, ή ακόμα και προβλήματα του εμβρύου.
Μύθος 2: «Στην καισαρική η μητέρα δεν βλέπει το μωρό μόλις γεννιέται και δεν το παίρνει αγκαλιά»
Η καισαρική τομή πραγματοποιείται με επισκληρίδιο αναισθησία. Αυτό σημαίνει πως η μαμά είναι ξύπνια την ώρα της επέμβασης χωρίς όμως να πονάει. Ακούει το πρώτο κλάμα του μωρού και το παίρνει άμεσα στην αγκαλιά της, πριν ακόμη τελειώσει η καισαρική!
Μύθος 3: «Πονάς πολύ μετά την καισαρική»
Ο πόνος υπάρχει μετά από οποιοδήποτε είδος τοκετού, είτε φυσιολογικό είτε με καισαρική. Ωστόσο, δεν είναι τραγικός και αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά, με παυσίπονα τα οποία χορηγούνται ενδοφλέβια τις δύο πρώτες ημέρες μετά την καισαρική. Όσο πιο ήρεμη είναι η μαμά, τόσο γρηγορότερα περνάει ο πόνος!
Μύθος 4: «Καλύτερα να κοιμάσαι στην καισαρική, άλλωστε η επισκληρίδιος είναι επικίνδυνη και επώδυνη»
Βάσει επιστημονικών δεδομένων, η καισαρική πρέπει να γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις που επιβάλλουν τη γενική αναισθησία. Ειδικότερα, η επισκληρίδιος απαγορεύεται όταν υπάρχουν αιμορραγικές διαταραχές πηκτικότητας ενώ σε περίπτωση αποκόλλησης πλακούντα διενεργείται επείγουσα καισαρική τομή. Η επισκληρίδιος αναισθησία στις μέρες μας είναι απολύτως ασφαλής, διότι πραγματοποιείται από έμπειρους αναισθησιολόγους σε μεγάλα, οργανωμένα μαιευτικά κέντρα. Δεν πονάει κατά την εκτέλεσή της, καθώς γίνεται τοπική αναισθησία στο δέρμα, και δεν συνδέεται με τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα, εφόσον η διαδικασία γίνεται επιφανειακά.
Μύθος 5: «Μετά την καισαρική η μητέρα δεν μπορεί να περπατήσει ούτε να φάει και μένει στο μαιευτήριο πολλές μέρες»
Η μαμά ανεβαίνει στο δωμάτιο μόλις περάσει η επίδραση της επισκληρίδιου. Το πόσο γρήγορα θα περπατήσει εξαρτάται από εκείνη. Ύστερα από λίγες ώρες και αφού γίνουν παυσίπονες ενέσεις όχι μόνο μπορεί αλλά επιβάλλεται να σηκωθεί και να περπατήσει! Η σίτιση ξεκινάει μόλις αρχίσει το έντερο να κινείται, πράγμα που, για να συμβεί, πρέπει η μαμά να περπατήσει. Συνήθως, η σίτιση ξεκινάει την επομένη της καισαρικής τομής.
Η παραμονή στο μαιευτήριο μετά την καισαρική είναι 4 βράδια, ένα παραπάνω από τον φυσιολογικό τοκετό. Αν, ωστόσο, η μαμά είναι καλά και δεν υπάρχει λόγος παραμονής ούτε για το μωρό, μπορεί να φύγει και νωρίτερα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του μαιευτήρα και των παιδιάτρων.
Μύθος 6: «Άσε που έχεις και μεγάλο σημάδι στην κοιλιά!»
Η τομή της καισαρικής γίνεται εγκάρσια και χαμηλά στην κοιλιά ενώ δεν είναι ορατή όταν φοράτε εσώρουχο ή μαγιό. Ανάλογα με το δέρμα, μπορεί έπειτα από λίγο καιρό να μη φαίνεται καθόλου!
Μύθος 7: «Μία φορά καισαρική, πάντα καισαρική»
Ο τοκετός με καισαρική τομή δεν συνεπάγεται πως όλοι οι επόμενοι τοκετοί μιας εγκύου θα γίνουν με τον ίδιο τρόπο. Αν λοιπόν στην επόμενη κύηση δεν υφίστανται οι παράγοντες που οδήγησαν στην πρώτη καισαρική και εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις, μπορείτε να προσπαθήσετε για φυσιολογικό τοκετό!
Μύθος 8: «Μετά από καισαρική δεν θηλάζεις εύκολα»
Ο τρόπος τοκετού δεν συνδέεται με την επιτυχία ή την αποτυχία του θηλασμού! Ανεξάρτητα από το πώς γεννήσατε, ο θηλασμός χρειάζεται εκπαίδευση, υπομονή και επιμονή. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και βοήθεια από μια έμπειρη μαία πριν αλλά και μετά τον τοκετό, είτε εξατομικευμένα είτε σε οργανωμένα κέντρα.
Μύθος 9: «Είσαι περισσότερο και καλύτερη μαμά όταν γεννάς φυσιολογικά!»
Ο τοκετός είναι μονάχα το πρώτο βήμα σε αυτό το υπέροχο αλλά και απαιτητικό ταξίδι της μητρότητας! Δεν υπάρχει... μέτρο ούτε μονάδα μέτρησης της μητρότητας. Υπάρχει μόνο αγάπη και προσπάθεια για το δικό μας, προσωπικό θαύμα! Απολαύστε λοιπόν τον τοκετό σας και αγαπήστε τον, με όποιον τρόπο κι αν γίνει!
Ευχαριστούμε θερμά τη μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο Μαριλία Νικολαΐδου, MD, MSc
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Σχέσεις Στοργής - the BOOM edition, Η πιο γλυκιά αναμονή», που καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 θα το παραλάβουν χέρι με χέρι περίπου 50.000 mommies-to-be την ημέρα που θα κάνουν το υπερηχογράφημα β' επιπέδου.