Η καθημερινή ειδησεογραφία ποτέ δεν ήταν ανέμελη σαν έναν περίπατο σε ανθισμένο λιβάδι, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προστεθεί και τραγικά γεγονότα που συνδέονται με τις ακραίες καιρικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού. Όπως ο θάνατος ενός μωρού τεσσάρων μηνών σε οικογενειακό ταξίδι στην Αριζόνα, ο οποίος θεωρείται ότι σχετίζεται με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή: πάνω από 48 βαθμοί Κελσίου.
Ιδιαίτερα τα μωρά, είναι ευαίσθητα και στον ήλιο, καθώς το δέρμα τους δεν παράγει ακόμα αρκετή μελανίνη, και στη ζέστη, αφού δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους εξίσου αποτελεσματικά με εμάς. Πώς θα τα προφυλάξουμε όμως όταν ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, όπως συμβαίνει όλες αυτές τις μέρες;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παιδιά και καύσωνας: Γενικές οδηγίες από την παιδίατρο για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες
Συμβουλές προστασίας
Και στην περίπτωση της αδιαθεσίας από τη ζέστη (που μπορεί να ξεκινήσει από ηλίαση και να φτάσει μέχρι θερμοπληξία) η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες – όχι μόνο σε συνθήκες καύσωνα αλλά και σε μια τυπικά ζεστή καλοκαιρινή μέρα:
- Αν θηλάζουμε, φροντίζουμε καταρχήν να ενυδατωνόμαστε εμείς καλά. Αν το μωρό μας έχει κάνει τη μετάβαση στις τροφές, εμπλουτίζουμε το μενού του με όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό.
- Το καλοκαίρι φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία στο βρεφικό δωμάτιο να παραμένει σταθερή - οι ειδικοί συνιστούν να μην υπερβαίνει τους 25-26 βαθμούς Κελσίου.
- Αν ιδρώνουμε στον θηλασμό, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια νωπή πετσέτα ανάμεσα σε εμάς και το μωρό μας, καθώς και να μη φοράμε αρκετά ρούχα.
- Αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω στη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας. Επίσης αποφεύγουμε την άμεση έκθεση του μωρού μας στον ήλιο, ακόμα και αν είναι άνω των έξι μηνών και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βρεφικό αντηλιακό.
- Σε υπαίθριους χώρους το ντύνουμε με δροσερά, βαμβακερά ρουχαλάκια. Χρησιμοποιούμε σκίαστρα και στο καρότσι και στο αυτοκίνητο. Δεν καλύπτουμε, ωστόσο, εντελώς το καρότσι αλλά βεβαιωνόμαστε ότι αερίζεται καλά.
- Δεν αφήνουμε το μωρό μας ούτε για ένα λεπτό μόνο μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ακόμα και αν βρίσκεται στη σκιά και έχει ελαφρώς κατεβασμένα παράθυρα.
- Στον ύπνο στρώνουμε το κρεβατάκι του με βαμβακερά σεντόνια. Αν δεν έχουμε ανάψει κλιματιστικό, μπορούμε να το αφήσουμε να κοιμηθεί μόνο με την πάνα. Ελέγχουμε διαρκώς τη θερμοκρασία του δωματίου του με ένα θερμόμετρο ή μια συσκευή παρακολούθησης με αισθητήρα.
Με ποιους τρόπους μάς λέει: «Ζεσταίνομαι!»
Μπορεί να παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Το σώμα ή το κεφαλάκι του γίνεται υγρό από τον ιδρώτα. Δεν είναι απαραίτητο όμως ότι θα ιδρώσει όταν ζεσταίνεται, μάλιστα η απότομη μείωση της εφίδρωσης μπορεί να αποτελεί σημάδι θερμοπληξίας.
- Γίνεται νευρικό και κλαίει χωρίς άλλο προφανή λόγο.
- Κοκκινίζει το δέρμα του.
- Έχει ζεστά χέρια και πόδια (φυσιολογικά, πρέπει να είναι πιο δροσερά από το υπόλοιπο σώμα).
- Τα μωρά κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση. Γι’ αυτό βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχει μειωθεί η συχνότητα με την οποία βρέχει τις πάνες του και πως τα ούρα του παραμένουν ανοιχτόχρωμα, σχεδόν διάφανα.
Πώς δροσίζουμε άμεσα το μωρό μας
Μπορούμε να του κάνουμε ένα μπανάκι με πιο δροσερό (όχι κρύο) νερό και να τοποθετήσουμε δροσερές, υγρές πετσέτες στο πρόσωπό του.
Πότε συμβουλευόμαστε γιατρό
Αν παρατείνεται οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν διστάζουμε να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο.
Προσοχή: Αν η θερμοκρασία του σώματός του είναι υψηλή, αν είναι χλωμό, έχει νωθρότητα και υπνηλία, αν παρουσιάσει ταχυπαλμία, γρήγορη αναπνοή, ναυτία ή εμετούς, αν το στόμα και τα μάτια του φαίνονται ξηρά ή αν μας δείξει ότι υποφέρει από κράμπες και πονοκέφαλο, αναζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια.