Διδάσκονται άραγε η ευγένεια και η καλοσύνη; Κι αν ναι, πώς γίνεται να μεγαλώσουμε καλά και ευγενικά παιδιά; Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Σωτηροπούλου λέει πως υπάρχουν τρόποι και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές που δεν φαίνεται τελικά και τόσο δύσκολη η εφαρμογή τους...
Μια καλή πράξη που θα κάνεις, άμεσα ή έμμεσα θα τη λάβεις πίσω. Το άτομο που προσφέρει βοήθεια και χρόνο σε άλλους, βιώνει περισσότερα θετικά συναισθήματα, είναι πιο αισιόδοξο από άλλα άτομα και έχει περισσότερες πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια αν τη χρειαστεί. Έρευνες έχουν δείξει πως η καλοσύνη συνδέεται μακροπρόθεσμα με την αίσθηση της ευτυχίας, αφού οι καλές πράξεις αυξάνουν την ωκυτοκίνη, γνωστή ως “ορμόνη της αγάπης” και το αίσθημα της ικανοποίησης από τη ζωή. Επιπλέον, μια καλή πράξη προκαλεί αναμφισβήτητα ένα «Domino effect». Με άλλα λόγια, η καλοσύνη είναι μεταδοτική και φυσικά μπορεί να διδαχθεί.
Για να διδάξετε το οτιδήποτε στα παιδιά σας, αρχικά οφείλετε εσείς οι ίδιοι να το έχετε κατακτήσει. Δεδομένου ότι τα παιδιά από πολύ νωρίς μιμούνται και αναπαράγουν συμπεριφορές που βλέπουν καθημερινά στο περιβάλλον τους, είναι επόμενο οι «σκηνές» αυτές που παρακολουθούν, να αποτελούν τα μοτίβα συμπεριφοράς που θα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Ένα απλό «ευχαριστώ», «παρακαλώ», μια ειλικρινής «συγγνώμη» είναι τα απαραίτητα εφόδια στον τρόπο επικοινωνίας, ενώ ο σεβασμός προς τους άλλους πρέπει να είναι πάντα έκδηλος. Θα παρατηρήσετε ότι τα παιδιά από την βρεφική κιόλας ηλικία δείχνουν ενσυναίσθηση προς κάποιο άλλο βρέφος που κλαίει, ενώ προσφέρουν ανιδιοτελώς την αγάπη τους όταν δουν ένα δικό τους πρόσωπο να είναι στενοχωρημένο ή άρρωστο. Σε αυτό το σημείο οφείλετε να «εκμεταλλευτείτε» τα ένστικτα αυτά, επιβραβεύοντας τα παιδιά σας για την κίνησή τους αυτή.
Πήρα απλώς να σου πω σ’ αγαπώ…
Μην ψάχνετε αφορμή για να ευχηθείτε, ή για να εκφράσετε την ευγενική σας σκέψη σε κάποιον! Επικοινωνήστε με
τους αγαπημένους σας κι εκπλήξτε τους ευχάριστα ακόμα κι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος!
Μια φορά κι έναν καιρό...
Όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες και πως μέσα από αυτές μπορούν να λάβουν σημαντικά μαθήματα για τη ζωή. Επιλέγετε λοιπόν βιβλία με ευγενικούς και καλούς ήρωες, ή περιγράφετε στιγμές καλοσύνης από τη δική σας καθημερινότητα.
Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό!
Μια πράξη καλοσύνης, όπως ένα ουσιαστικό χαμόγελο ή μια ευγενική χειρονομία, μπορούν να φωτίσουν στιγμές της ημέρας σας. Δοκιμάστε το, είναι μεταδοτικό!
Small acts, big change
Τυχαίες πράξεις καλοσύνης μπορεί να φτιάξουν την ημέρα κάποιου άλλου, όπως το να παραχωρήσετε τη σειρά σας, να βοηθήσετε έναν φίλο ή έναν άγνωστο.
Λέμε «ναι» στον εθελοντισμό!
Όποιον τομέα κι αν επιλέξετε και για όσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε, το να βοηθάτε άλλους μπορεί να επιστρέψει σε εσάς χαρά και ικανοποίηση. Είναι χρήσιμο και για τα παιδιά να μυηθούν στον εθελοντισμό από μικρή ηλικία. Άλλωστε η αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς βοηθά στη διάδοση παγκόσμιων αξιών και κανόνων που προάγουν την αλληλεγγύη.
BOOM note: Πριν προλάβετε να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για τις φορές που δεν έχετε παραχωρήσει τη σειρά σας σε κάποιον που έχει ανάγκη επειδή βιάζεστε, ας δεχτούμε πως οι πράξεις καλοσύνης δεν είναι πάντα η «φυσική» μας συμπεριφορά, αφού πολλές φορές τα πράγματα γίνονται μηχανικά, αγνοώντας τις ευκαιρίες αλτρουισμού. Σε συνθήκες πίεσης περιορίζουμε τα αποθέματα αλτρουισμού που όλοι διαθέτουμε, για την εξυπηρέτηση δικών μας αναγκών, και είναι οκ!
Ευχαριστούμε θερμά την Ιφιγένεια Σωτηροπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγο MSc
BOOM info:
Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου και καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement).
The world is filled with nice people. If you can't find one, be one!
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 5ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!