Νιώθουμε πολύ τυχερές που τα παιδιά των φίλων μας είναι σχεδόν συνομήλικα με τα δικά μας. Έτσι, είναι ευκολότερο να οργανώνουμε όλοι μαζί ταξίδια, βόλτες και σπιτικές γιορτές χωρίς να ανησυχούμε μήπως βαρεθούν τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς μας – αφού όλοι θα έχουν παρέα! Και με λίγη ακόμα τύχη, αν τα παιδιά μας ταιριάξουν όπως ταιριάξαμε κι εμείς, η επόμενη γενιά θα συνεχίσει την παράδοση της φιλίας μας.
Στην πραγματικότητα όμως δεν είμαστε ΤΟΣΟ τυχερές. Ή μάλλον είμαστε τυχερές για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά όχι επειδή σπανίζει το φαινόμενο μια γυναίκα να γίνεται μητέρα την ίδια περίοδο με τις φίλες της. Για την ακρίβεια είναι τόσο συνηθισμένο, που έγινε αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες, οι οποίοι θέλησαν να ανακαλύψουν γιατί η μητρότητα μοιάζει «μεταδοτική». Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Demographic Research και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Καταρχήν οι ερευνητές, αφού παρακολούθησαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και για τα επόμενα 10-15 χρόνια διάφορες γυναίκες σε όλες τις φάσεις της ζωής τους, επιβεβαίωσαν ότι είναι πιο πιθανό δύο φίλες να αποκτήσουν παιδιά την ίδια περίοδο: Συγκεκριμένα, η πιθανότητα μια γυναίκα να γίνει μητέρα την ίδια περίοδο με τη φίλη της κορυφώνεται μέσα σε δύο χρόνια από τον τοκετό της φίλης της και μετά αρχίζει να μειώνεται. Ίσως γιατί πολλές από εμάς ζηλεύουμε την εικόνα ενός στρουμπουλού, μοσχομυριστού, χαμογελαστού μωρού και λιγότερες ενός νηπίου στην «τρομερή ηλικία» όπου κοπανιέται στο πάτωμα απαιτώντας να του αγοράσουμε ένα παιχνίδι που έχει εντοπίσει στο σουπερμάρκετ.
Οι ειδικοί προτείνουν πάντως και άλλες εξηγήσεις για το φαινόμενο της «μεταδοτικής μητρότητας»: Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε τις φίλες μας να γίνονται μητέρες η μία μετά την άλλη είναι πιθανότερο να νιώσουμε ότι εμείς μένουμε «στάσιμες» σε ένα προηγούμενο στάδιο ζωής και να πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε τα βήματά τους με προορισμό το μαιευτήριο. Αυτό το έχουμε νιώσει πολλές από εμάς που έχουμε βρεθεί, σε μια εποχή προτού γίνουμε μητέρες, να νιώθουμε παρείσακτες σε συζητήσεις όπου όλες είναι νέες μαμάδες και μιλούν για πάνες και εκπαίδευση τουαλέτας. Ή να αισθανθούμε ότι βρεθήκαμε ξαφνικά χωρίς παρέα για βόλτες, αφού οι νέες μαμάδες-φίλες μας ελαχιστοποίησαν τις εξόδους στα μπαράκια και πλέον βγαίνουν σχεδόν αποκλειστικά σε kid friendly εστιατόρια και παιδικές χαρές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, πάντως, έκρυβαν και μια έκπληξη: η μητρότητα δεν φαίνεται να είναι «μεταδοτική» ανάμεσα σε αδερφές. Οι επιστήμονες δεν εντόπισαν καμία σύνδεση ανάμεσα στη χρονική στιγμή των κυήσεων δύο διαφορετικών μελών της ίδιας οικογένειας. Γι’ αυτό, αν γεννήσαμε την ίδια περίοδο με την αδερφή μας πιάσαμε το λαχείο, ιδιαίτερα αν είναι ΚΑΙ η καλύτερή μας φίλη.