Κακοκαιρία "Λέανδρος": Πού και πότε θα χιονίσει στην Αττική;

Ελισάβετ Παπαντωνίου
Fri, 15/01/2021 - 15:55
0 Comments

Η κακοκαιρία "Λέανδρος" μπορεί να ανησυχεί ιδιαίτερα την Πολιτική Προστασία εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα, προκαλεί όμως ενθουσιασμό στα παιδιά για το χιόνι που υπόσχεται! Ας δούμε αναλυτικά πού και πότε θα "χτυπήσει".

boom-snow
Photo by Greg Rosenke on Unsplash

Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν ήδη "ντυθεί στα λευκά", ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχολεία στην Φλώρινα έκλεισαν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σταδιακά η κακοκαιρία επεκτείνεται στη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ενώ βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο

Συγκεκριμένα:

Η θερμοκρασία

Ο υδράργυρος διατηρεί σταθερά πτωτική πορεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το βράδυ της Παρασκευής 15/1 προς Σάββατο 16/1 θα σημειωθεί παγετός σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς στα ορεινά ηπειρωτικά. Μάλιστα, στην κεντρική και δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία έπεσε κατά τόπους κάτω από τους -10 βαθμούς, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η θερμοκρασία ενδέχεται να πέσει στους -20 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

Οι χιονοπτώσεις

Οι πρώτες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 14/1 στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Από το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι το πρωί του Σαββάτου 16/1 θα επεκταθούν σε όλα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο καθώς και ορεινά της υπόλοιπης χώρας! Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της δυτικής - κεντρικής Μακεδονίας, και της Θεσσαλίας, αλλά και στις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πιο πυκνές.
Την Κυριακή οι χιονοπτώσεις υποχωρούν στα δυτικά και εντείνονται στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

boom - snow
Photo by Stanley Dai on Unsplash

Οι βροχοπτώσεις

Για την υπόλοιπη χώρα προβλέπονται βροχοπτώσεις με τα φαινόμενα να εξασθενούν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου 16/1, ενώ από το πρωί της Κυριακής 17/1 θα περιοριστούν  στο Αιγαίο.

Ο παγετός 

Παγετός θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι και το βράδυ της Τρίτης 19/1, με το κρύο να εντείνεται τις πρωινές και βραδινές ώρες.
 

Τελικά πού θα χιονίσει στην Αττική;

Όλο το βράδυ χιόνιζε στην Πάρνηθα, που έχει ντυθεί ήδη στα λευκά. Από το Σάββατο θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά της Αττικής και  βαθμιαία ίσως χιονίσει περιοχές του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, στα βορειότερα τμήματα του νομού ενδέχεται να έχουμε και χιονόστρωση!

boom-snow
Φωτογραφία από τη χιονισμένη Πάρνηθα | Πρώτο Θέμα

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα.