Καθηγητής Τζανάκης: Προς το παρόν δεν υπάρχει συσχέτιση κορωνοϊού και ηπατίτιδας - Ποια είναι τα συμπτώματα

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 20/04/2022 - 12:34

Ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την εμφάνιση περιστατικών ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μέχρι τις 8 Απριλίου 2022 είχαν εντοπιστεί 74 παιδιά με ηπατίτιδα, ορισμένα από τις οποία χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες, ενώ έξι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Φωτογραφία από @peoplecreations (Freepik)

Για το αν η ηπατίτιδα σχετίζεται με τον κορωνοϊό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης: «Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς (A,B,C,D,E) μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται τροφογενώς ενώ οι B, C και D μεταδίδονται αιματογενώς. Αυτά τα περιστατικά που είναι περίπου 75-80 σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα στην Αγγλία και τη Σκωτία, δεν έχουν αποδοθεί σε αυτόν τον ιό. Τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά έχουν αποσυνδέσει επίσης τον κορωνοϊό ή το εμβόλιο του κορωνοϊού καθώς κανένα από αυτά τα παιδιά δεν έχει εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι μια νέα, ιογενής κατάσταση που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού που βρήκε αυτά τα παιδιά απροστάτευτα ή σε μια ειδική στιγμή και τους προκάλεσε αυτό το πράγμα. Δεν έχει ακόμη εντοπιστεί το πραγματικό αίτιο της ιογενούς αυτής μολυσματικής ηπατίτιδας».

Φωτογραφία από @pvproductions (Freepik)

Τα συνηθέστερα συμπτώματα

«Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί στο περίεργο χρώμα του ίκτερου αλλά τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, πολλές φορές έχει εμετούς και διάρροιες και όλα αυτά θα το οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι επίσης η υπερχρωμάτωση των ούρων, έχουν βαθύ σκούρο κόκκινο χρώμα, λόγω των διαταραχών στη χολή και της ηπατικής λειτουργίας. Δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να ξεφύγει. Οι γονείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να τρομάζουν, αρκεί να κρατούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων», καθησύχασε τους γονείς ο κ. Τζανάκης.

Πηγή: megatv.com