Μυρτώ Κάζη | Η γνώμη μου για τον εμβολιασμό των παιδιών μας.

Μυρτώ Κάζη
Sat, 15/01/2022 - 23:08

Με ρωτάτε για τον εμβολιασμό συνέχεια και ενώ αλήθεια είναι ένα θέμα που δεν θέλω να ακουμπήσω γιατί είναι άκρως προσωπικό, πήρα την απόφαση να σας γράψω τις σκέψεις μου. Και το τονίζω είναι οι δικές μου σκέψεις και ο τρόπος που συζητήσαμε με τον Τάσο προκειμένου να αποφασίσουμε για τον εμβολιασμό των παιδιών μας.

 

Εμείς αύριο έχουμε το ραντεβού της πρώτης δόσης για τα παιδιά και δεν σας κρύβω ότι ενώ είμαι αποφασισμένη και πάντα είμαι υπέρ του εμβολιασμού, έχω κι εγώ τις δεύτερες σκέψεις που κάνουν όλοι οι γονείς όταν κάτι αφορά την υγεία του παιδιού τους. 

 

Πώς παίρνει λοιπόν κανεις μια τέτοια απόφαση;

Θα σας πω τον δικό μας μηχανισμό σκέψης και πιστεύω ότι αν περάσετε κι εσείς από τα παρακάτω 5 βήματα, θα έχετε τη δική σας απάντηση.

 

Βήμα 1: Τι λέει ο παιδίατρός σας;

Πάντα πριν από οτιδήποτε αφορά την υγεία των παιδιών μας ρωτάμε τον παιδίατρό μας. Θεωρώ δεδομένο πως τον εμπιστεύεστε τυφλά και άρα θα έλεγα πως θα πρέπει να ξεκινήσετε από εκεί. 

Βήμα 2: Ποια είναι η προσωπική σας άποψη περί εμβολίων; 

Αν είστε μια οικογένεια που είναι υπέρ του εμβολιασμού, θεωρώ πως αυτό θα σας βοηθήσει. Σημαίνει πως αποδέχεστε την πρόοδο της επιστήμης και δεν μπαίνετε σε σκοτεινά μονοπάτια. 

Βήμα 3: Λογική και όχι social media επιρροές.

Είναι σημαντικό να θωρακίσετε τον εαυτό σας ως προς τις πηγές πληροφόρησης. Γνωρίζετε καλά πως στις πανδημίες η συνομωσιολογία αποκτά τερατώδεις διαστάσεις. Ναι, ενημερωθείτε, αλλά από επίσημα sites και φορείς. Όχι από τις μανούλες του facebook. 

Βήμα 4: Aλήθεια τι γνωρίζετε για τα άλλα εμβόλια;

Εγώ για παράδειγμα δεν γνωρίζω τίποτα για τα υπόλοιπα εμβόλια που έχουν κάνει τα παιδιά μου. Από ποια φαρμακευτική ήταν πχ το πρώτο τους εμβόλιο; Αισθάνομαι πως όλα τα προηγούμενα εμβόλια τα κάναμε ως "δεδομένα" ενώ τώρα ξαφνικά για το συγκεκριμένο εμβόλιο γίναμε όλοι γιατροί ή καλύτερα ερευνητές.

Βήμα 5: Ζυγίζουμε ρίσκο με οφέλη

Πάντα στην ιατρική νομίζω ότι πρέπει να ζυγίσουμε το τι κερδίζουμε και το τι μπορεί να χάσουμε. Εμείς για τα παιδιά μας πάντα αυτό κάναμε. Δίνεις αντιβίωση για ουρολοίμωξη στην κόρη σου γνωρίζοντας πως η αντιβίωση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όμως μπορείς να μην τη δώσεις όταν το παιδάκι υποφέρει;

 

Αν λοιπόν αποφασίσετε να προχωρήσετε στον εμβολιασμό, να και κάποιες σημαντικές συμβουλές που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας!

Αν το παιδάκι σας είναι κάπως αρρωστούλι ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα είναι σημαντικό να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας αν μπορεί να εμβολιαστεί ή αν πρέπει να μεταφέρετε το ραντεβού σας για λίγο αργότερα!

Είναι επίσης σημαντικό να μην φοβίζετε τα παιδιά σας, να μην κινδυνολογείτε και να μην τα αφήνετε να ακούνε ειδήσεις και εκπομπές που απευθύνονται σε ενήλικες.

Εξηγήστε τους ακριβώς τη διαδικασία ώστε να ξέρουν τι θα κάνουν και φυσικά μοιραστείτε μαζί τους το ενδεχόμενο κάποιας μικρής παρενέργειας όπως για παράδειγμα ο πυρετός ή η αδιαθεσία.

Εμείς επιλέξαμε να τα εμβολιάσουμε Σάββατο ώστε να έχουμε την Κυριακή ελεύθερη αν δεν αισθάνονται πολύ καλά. Εναλλακτικά, δώστε τους το δικαίωμα της απουσίας από το σχολείο την επόμενη ημέρα του εμβολιασμού για χουχούλιασμα και αγκαλίτσες! 

Τέλος, μην ξεχνάτε να επιβραβεύσετε τα παιδά σας. Τα παιδιά ήταν η πιο πειθαρχημένη ομάδα πληθυσμού αυτά τα δύο χρόνια και πραγματικά αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση! Αγκαλίτσα, φιλάκια και πολλά "μπράβο" για αυτά τα υπέροχα πλάσματα της ζωής μας!

Και θυμηθείτε, το τέλος της πανδημίας φαίνεται πως είναι κοντά....!

Με αγάπη,

Μυρτώ

 

ΥΓ: Για όλα αυτά έκανα και ένα βίντεο που μπορείτε να το δείτε εδώ!