Πώς θα μάθω στο παιδί μου να χάνει χωρίς να... «τα χάνει»

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 13/03/2024 - 12:45

Στη ζωή δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάντα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουν τα παιδιά από το σπίτι και μάλιστα από νωρίς. Από τα επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι τις αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν ή ένα διαγώνισμα στο οποίο δεν τα πήγαν καλά, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με την ήττα σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Μέσα από τις εμπειρίες αυτές όμως, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, πώς να αντιδρούν όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχουν υπολογίσει αλλά και να γίνονται πιο δυνατά. Τι μπορείτε να κάνετε από την πλευρά σας για να τα βοηθήσετε; 

Φωτογραφία από @pvproductions (Freepik)

#1 Διαχωρίστε την απογοήτευση από την ήττα

Μετά από μια ήττα, άλλα παιδιά θέλουν αμέσως να ξαναπαίξουν, άλλα σταματούν το παιχνίδι για να πάρουν τον χρόνο τους, ενώ άλλα χρειάζονται απλώς μια αγκαλιά εκείνη τη στιγμή. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι είναι φυσικό να αισθάνεται απογοήτευση και τονίστε του ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την εκφράσει, εκτός από θυμό, φωνές και κλάματα. 

Φωτογραφία από 🇸🇮 Janko Ferlič (Unsplash)

#2 Να είστε θετικό πρότυπο

Μοιραστείτε την απογοήτευσή σας με το παιδί σας κάθε φορά που σας κερδίζει και δείξτε του πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας. Πείτε του, για παράδειγμα: «Παίρνω μια βαθιά ανάσα και ύστερα σκέφτομαι πόσο ωραία πέρασα παίζοντας μαζί σου. Μπορεί να έχασα αλλά περάσαμε τέλεια!».

#3 Εστιάστε στην προσπάθεια

Κάθε φορά που το παιδί σας χάνει φροντίστε να εστιάσετε στην προσπάθεια και την αξία της συμμετοχής. Έτσι, θα το ενθαρρύνετε να αναγνωρίσει ότι μπορεί να εξασκηθεί, να βελτιωθεί, να μάθει και να προσπαθήσει ξανά από την αρχή. Το να εστιάζετε στη νίκη ως το μοναδικό επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθησή του.

Φωτογραφία από cottonbro (Pexels)

#4 Μάθετέ του πώς είναι "ο καλός νικητής"

Δεν είναι σημαντικό μόνο πώς θα μάθετε στο παιδί σας να χάνει αλλά και πώς να είναι ένας καλός νικητής, που σέβεται τον αντίπαλό του. Δώστε του πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα καθώς παίζετε. Είναι σημαντικό να δίνουμε τα χέρια και να συγχαίρουμε όλους τους άλλους παίκτες. Το να είναι ευγενικός νικητής μπορεί να το βοηθήσει να δημιουργήσει δυνατές φιλίες, κάτι που είναι σημαντικό μέρος του να είσαι πιο ανθεκτικός στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

BOOM Note: Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να χάνει χωρίς να... «τα χάνει» είναι η εξάσκηση! Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει αυτή τη σημαντική δεξιότητα ζωής. Χρειάζεται πολλή δουλειά και υπομονή για να τα καταφέρετε αλλά αξίζει τον κόπο.