BOOM heroes | «Τα Παιδιά της Άνοιξης» μόλις ξεκίνησαν να χτίζουν ένα νέο κέντρο απασχόλησης στη Βέροια και μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε!

Εύα Ανυφαντή
Sun, 17/10/2021 - 10:54

Την πρώτη φορά που επικοινώνησα τηλεφωνικά με το Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας, Απασχόλησης & Κατάρτισης ΑμεΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης» κι ενώ μιλούσα με τη διευθύντρια, ένιωθα πως στην άλλη άκρη της γραμμής ακούω μια «σπιτική ατμόσφαιρα». Και συγκεκριμένα, ενός σπιτιού που έχει γιορτή. Λίγο αργότερα, γνωρίζοντας τη δράση των ανθρώπων του κέντρου και συνειδητοποιώντας πόσα έχουν καταφέρει με μεθοδική, σκληρή κι επίμονη δουλειά, κατάλαβα ότι στο ΚΔΗΦ «Τα Παιδιά της Άνοιξης» πράγματι γιορτάζουν κάθε μέρα. Τι άλλο; Την ίδια τη ζωή!

«Η κοινωνικοποίηση των παιδιών μας και η ένταξή τους στην κοινωνία είναι θέμα παιδείας. Σκοπός του συλλόγου μας είναι να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει όχι μόνο τα μέλη του αλλά και την ευρύτερη κοινότητα υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.» / Photo: Ελένη Γεωργιάδου

About: Το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης» ιδρύθηκε το 1990 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με πρωτοβουλία του Φιλανθρωπικού Μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Νομού Ημαθίας, και προέκυψε από τον προβληματισμό των γονέων σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των παιδιών τους μετά την ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο, πρότυπο κέντρο που διαθέτει άριστα καταρτισμένο προσωπικό και νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες έγιναν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Λειτουργεί από το πρωί ως το μεσημέρι και απασχολεί περίπου 70 ενήλικες με αναπηρία, κυρίως με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down κ.ά.

Εδώ έχουν άνοιξη 12 μήνες τον χρόνο!

Πώς κυλούν οι μέρες στο Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας, Απασχόλησης & Κατάρτισης ΑμεΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης»: Το επιστημονικό του προσωπικό αποτελείται από γιατρό/νευρολόγο, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτή, λογοθεραπεύτρια, φυσικοθεραπευτή και καθηγήτρια προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής. Η δράση του κέντρου εστιάζει στη βελτίωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων, μέσα από την αξιολόγησή τους, την ένταξή τους σε τμήματα και την κατάρτιση προγραμμάτων ομαδικών ή εξατομικευμένων (ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός). Οι ωφελούμενοι, με βάση το νοητικό επίπεδο που βρίσκονται, εξασκούν ικανότητες μάθησης, επικοινωνίας, δημιουργικότητας, ομαδικής εργασίας, διαχείρισης πληροφοριών, παρακολουθούν προγράμματα θεραπειών, φυσικής αγωγής κ.ά. Επιπλέον, στο κέντρο λειτουργούν πέντε παραγωγικά εργαστήρια με τους αντίστοιχους εκπαιδευτές, στοχεύοντας στην επαγγελματική κατάρτιση των εκπαιδευομένων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργαστήρι κατασκευής μπομπονιερών, κοσμημάτων, κηροπλαστικής, παραγωγής σαπουνιών και ανθοκομίας, ενώ παράλληλα λειτουργούν τμήματα τραπεζαρίας και αυτόνομης διαβίωσης. Και βέβαια, πραγματοποιούνται ενέργειες που αφορούν την ψυχαγωγία των παιδιών, τη συμμετοχή τους σε τοπικές ή πανελλήνιες αθλητικές διοργανώσεις, δραστηριότητες αναψυχής, δράσεις δικτύωσης με άλλους φορείς, θεατρικά δρώμενα.

Photo: Ελένη Γεωργιάδου

Τα «Παιδιά της Άνοιξης» χρειάζονται κι άλλον χώρο! Πλέον, ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στο ΚΔΗΦ είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει, ενώ οι αιτήσεις που δέχεται ο σύλλογος αυξάνονται συνεχώς. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά που κατοικούν στις πόλεις της Βέροιας και της Νάουσας αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται στην Αλεξάνδρεια, μια διαδρομή που διαρκεί έως και δύο ώρες. Έφτασε λοιπόν η στιγμή για την ανέγερση ενός νέου κέντρου διημέρευσης, αυτήν τη φορά στην πόλη της Βέροιας. 

Οι εργασίες ανέγερσης μόλις ξεκίνησαν και μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε!

• Είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας https://tapaidiatisanoixis.gr/campaigns/

• Είτε μέσω κατάθεσης σε έναν από τους παρακάτω λογαριασμούς

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ | ΑΡ. ΛΟΓ.: 6211-101712-799 ΙΒΑΝ: GR7001712110006211101712799

EUROBANK | ΑΡ. ΛΟΓ.: 0026.0414.78.0200237394 ΙΒΑΝ: GR9602604140000780200237394

ATTICA BANK | ΑΡ. ΛΟΓ.: 84930067 IBAN: GR0301605650000000084930067

• Είτε μέσω αγορών από το ηλεκτρονικό κατάστημα https://tapaidiatisanoixis.gr/e-shop/ 

Φιλανθρωπικός Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Νομού Ημαθίας

Ελ. Βενιζέλου 7, Αλεξάνδρεια ΤΚ 59300 Τηλέφωνο/Fax: 23330 27212

www.tapaidiatisanoixis.gr

Facebook:@childrenofspring 

Instagram: tapaidia_tisanoixis

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της νέας καμπάνιας του συλλόγου εδώ: www.youtube.com/watch?v=fREDOWaAkEU

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο φθινοπωρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο