BOOM parents' school | Τα 7 ΟΧΙ που πρέπει να πούμε για να έχουμε μια ευτυχισμένη καθημερινότητα

Boom Team
Fri, 28/10/2022 - 01:58

Μήπως η εθνική επέτειος του ΟΧΙ  είναι και μια καλή αφορμή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στη ζωή, λέγοντας τα δικά μας, προσωπικά ΟΧΙ; Μήπως ήρθε η στιγμή να δοκιμάσουμε να κάνουμε ένα "πείραμα" ξεκινώντας από τα πιο απλά; Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Μαριαλένα Νικολοβγένη μάς δίνει 7 ιδέες και μας βοηθάει να κάνουμε μαζί την αρχή...

Jessica Rockowitz @ unsplash

ΟΧΙ στην απομόνωση ΝΑΙ στην σύνδεση

Το πρόγραμμα της καθημερινότητας μπορεί να μας παρασύρει συχνά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κι εμείς και τα παιδιά μας έχουμε ανάγκη την επικοινωνία και την συναισθηματική σύνδεση με άλλους ανθρώπους. Μια βόλτα με τα παιδιά και άλλους γονείς στο πάρκο, ένα playdate για ποδήλατο, ένα τηλεφώνημα με μια φίλη μας χωρίς να βιαζόμαστε, ένα ομαδικό skype με φίλους μας που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό, είναι μερικοί απλοί και εύκολοι τρόποι για να μην επιτρέψουμε στις τωρινές συνθήκες να μας απομονώσουν και να μην κόβουμε τις γέφυρες επικοινωνίας. 

ΟΧΙ στην παραπληροφόρηση ΝΑΙ στην ορθή ενημέρωση

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το διαδίκτυο είναι γεμάτο με πληροφορίες που δεν ευσταθούν πάντα, ενώ μέσω των social media όπου κυριαρχεί μεταξύ άλλων η μάστιγα του «ειδικού», ο καθένας εκφράζει μια γνώμη μέσω της οποίας μπορεί να επηρεάσει πολύ κόσμο. Πρέπει να έχουμε όμως τη σύνεση να αξιολογούμε και να εξετάζουμε προσεκτικά την εγκυρότητα κάθε πληροφορίας και να προσέχουμε τι πληροφορίες περνάμε στα παιδιά. Όταν γνωρίζουμε πραγματικά τι συμβαίνει μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία τα πράγματα. 

ΟΧΙ στον πανικό, ΝΑΙ στην ψυχραιμία

Οι αλλαγές που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι συνεχείς κι αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούμε να βρούμε τα «πατήματα» μας. Αυτό όμως είναι και μια ευκαιρία να μάθουμε να είμαστε ευέλικτοι, προσαρμοστικοί και ψύχραιμοι απέναντι στις καταστάσεις. Και αυτό είναι ένα μάθημα που όλοι οι γονείς θέλουν να περάσουν στα παιδιά τους! 

ΟΧΙ στην στασιμότητα ΝΑΙ στην εξέλιξη

Η ζωή αλλάζει κι εμείς χρειάζεται διαρκώς να εναρμονιζόμαστε μαζί της. Για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε την ζωή χρειάζεται να μάθουμε να σερφάρουμε μαζί της. Η στασιμότητα και η προσκόλληση στα ίδια θα ευνουχίσει τα χαρίσματα και τα ταλέντα μας, ενώ η εξέλιξη και η πρόοδος θα μας βοηθήσει να τα αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Και τα χόμπι, τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας, είναι πάντα ένας καλός τρόπος να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητές μας και να εξελιχθούμε.   

ΟΧΙ στην τσιγκουνιά ΝΑΙ στην γενναιοδωρία

Οι υγιείς κι ευτυχισμένες οικογενειακές σχέσεις αναπτύσσονται μέσα σε ένα περιβάλλον συναισθηματικής αφθονίας. Να είστε, λοιπόν, γενναιόδωροι απέναντι στα παιδιά σας και τους φίλους σας, ως προς τον χρόνο, τα συναισθήματα, την υποστήριξη που τους παρέχετε. Η γενναιοδωρία πηγάζει έτσι κι αλλιώς μέσα από τη καρδιά μας, άρα αφήστε την ελεύθερη! Μην περιμένετε μόνο να πάρετε, αλλά κάντε εσείς την αρχή.  

ΟΧΙ στη μίζερη ρουτίνα ΝΑΙ στη δημιουργική καθημερινότητα

Η καθημερινότητα μπορεί πολλές φορές να μας παρασύρει και να μην καταλαβαίνουμε πώς περνάει ο χρόνος. Αν όμως κάνετε καθημερινά, έστω ένα πράγμα που σας δίνει ενέργεια και χαρά, κάτι που κάνετε με όρεξη και πάθος, τότε δεν παραμένετε παθητικοί δέκτες, αλλά συμμετέχετε ενεργά. Ακόμα και το πιο απλό πράγμα, να μπείτε με τα παιδιά στην κουζίνα και να φτιάξετε μαζί ένα κέικ, θα νοστιμίσει κυριολεκτικά και μεταφορικά την καθημερινότητά σας και θα γίνετε συνδημιουργός αυτής. Με μια φράση, να μη χάνετε την όρεξη για ζωή!

ΟΧΙ στις κακές συνήθειες, ΝΑΙ στις ωφέλιμες

Οι συνήθειες της καθημερινότητάς μας είναι εκείνες που τελικά καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας και η αλήθεια είναι, πως συχνά έχουμε μια ροπή στις αρνητικές. Μπορούμε όμως πάντα να τις αξιολογήσουμε απαντώντας στα εξής: Μας ωφελούν; Μας ανανεώνουν; Μας εξελίσσουν; Υποστηρίζουν στους στόχους και τα όνειρα μας; Εάν όχι, μήπως ήρθε η στιγμή να τις αντικαταστήσουμε; 

Keep in mind: Πολλές φορές οι άνθρωποι προτιμούν μια γνώριμη δυστυχία, παρά μια άγνωστη ευτυχία. Στην πρώτη περίπτωση την έχουμε συνηθίσει, ενώ στην δεύτερη χρειάζεται να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες, νέες σκέψεις, νέα συναισθήματα εκδηλώνοντας παράλληλα νέες διαφορετικές συμπεριφορές. Όμως, η δοκιμή αξίζει πάντα τον κόπο! Το να ελευθερώνουμε τις θαυμάσιες δυνάμεις που κρύβουμε και να μην παρασυρόμαστε από την αδράνεια ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι εξωτερικές συνθήκες, είναι ένα από τα πια σημαντικά μαθήματα ζωής που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας!

Meet Marialena: 

Η Μαριαλένα Νικολοβγένη είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης κι ενδυνάμωσης κι έχει μια αποστολή: Να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια απολαυστική καθημερινότητα, που θα αποτελέσει τη βάση για μια ζωή γεμάτη χαρά, επιτυχία και ευημερία. Πώς; Υιοθετώντας κι εφαρμόζοντας νέα εργαλεία, νέες στρατηγικές και νέες γνώσεις μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας εύκολα και γρήγορα.

Site: marialenanikolovgeni.gr

Facebook: MarialenaNikolovgeni

Instagram: marialena_nikolovgeni