Instagram vs Reality | Το editorial της Μυρτώς Κάζη για το νέο καλοκαιρινό τεύχος του BOOM

Μυρτώ Κάζη
Wed, 15/06/2022 - 16:05

Βάζεις το κραγιόν σου, πίνεις την τελευταία γουλιά από το μάτσα τσάι σου, ισορροπείς πάνω στα καλοκαιρινά, ψηλοτάκουνα πέδιλά σου, κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, ισιώνεις λίγο το δεξί σου χρυσό σκουλαρίκι και τσεκάρεις το Apple watch. Η ώρα είναι 8:32 το πρωί, έχεις ήδη πάει το παιδί σου στο σχολείο, έχεις ολοκληρώσει το πρωινό σου 20λεπτο workout, έχεις τακτοποιήσει το πανέμορφο δωμάτιο του παιδιού σου (πρακτικά, χρειαζόταν ελάχιστη δουλειά, γιατί ήταν όλα στη θέση τους), έχεις κάνει ντους με το αγαπημένο σου αρωματικό αφρόλουτρο, έχεις ντυθεί/βαφτεί/ετοιμαστεί, και τώρα μπορείς να πάρεις το Mac Air σου στο χέρι και να πας στο Pinterest-ικό γραφείο σου για να στείλεις τα mails που εκκρεμούν από εχθές και να προγραμματίσεις τα ραντεβού σου. Η μέρα σου μόλις ξεκινάει και το Instagram σε περιμένει. Ακόμη να κάνεις το πρώτο σου mommy story; Άργησες…

boom_myrto

Εναλλακτικά, σε ένα διπλανό σπίτι, κουκουλώνεσαι με το σεντόνι και αδυνατείς να πιστέψεις πως το ξυπνητήρι χτυπά μανιωδώς γιατί η ώρα πήγε 6:30, ενώ εσύ δεν έχεις ξεκουραστεί ούτε κατά διάνοια. Αισθάνεσαι πως είσαι τουλάχιστον 10 χρόνια μεγαλύτερη από την ηλικία σου, το σώμα σου παραπονιέται (ας το παραδεχτούμε, έχεις να γυμναστείς πάνω από μία 5ετία), το στομάχι σου διαμαρτύρεται (και πώς να μη διαμαρτύρεται με τη διατροφή που κάνεις), ονειρεύεσαι τον πρώτο καφέ της ημέρας (θα ακολουθήσουν άλλοι 3 ως το βράδυ), φοράς ένα ξεθωριασμένο T-shirt (πού το ξέθαψες αυτό τώρα;) και ένα σορτσάκι 8ετίας (γελάς -ή και κλαις- για εκείνες τις σατέν πιτζάμες που δεν έβαλες, τελικά, ποτέ), και η μέρα σου μόλις ξεκινάει. Σηκώνεσαι, πατάς ένα ξεχασμένο lego στον διάδρομο, τσιρίζεις από τον πόνο, αλλά χαμογελάς που γλίτωσες την τούμπα, κι έτσι προχωράς απτόητη. Πρέπει να ξυπνήσεις το παιδάκι σου, να το ντύσεις, να το ταΐσεις και να φύγετε για το σχολείο. Στο γραφείο σε περιμένουν τόνοι δουλειάς, υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων, και δεν χρειάζεται να κοιταχτείς στον καθρέφτη για να διαπιστώσεις πως η ρίζα στα μαλλιά σου έχει κατέβει ανησυχητικά πολύ.

H μητρότητα. Αυτή η τόσο μαγική αλλά και μοναδική συνθήκη. Αν καταφέρεις να βγεις λίγο έξω από το σώμα σου και να δεις τον εαυτό σου και την καθημερινότητά σου, αρχικά θα τρομάξεις. Μετά, θα γελάσεις και θα κλάψεις, όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά.

Μπορείς να συνειδητοποιήσεις άραγε πόσες χιλιάδες πράγματα κάνεις κάθε μέρα; Είτε είσαι η μαμά του Instagram, είτε είσαι η -θα την ονομάσω- φυσιολογική μαμά της πραγματικότητας, είσαι Μαμά. Από το σώμα σου πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε μια νέα ζωή, για την οποία ζεις, ονειρεύεσαι, προγραμματίζεις, αγχώνεσαι, αναπνέεις.

Βγαίνοντας από το σύννεφο της πανδημίας, αισθάνομαι πως ήρθε η στιγμή να αφήσουμε τα τοξικά social στην άκρη και να ζήσουμε την αληθινή ζωή. Ταξίδια, βουτιές, αγκαλιές, συναναστροφή, πάρτι, sleepovers, φιλιά, μπαίνουν όλα και πάλι στην ημερήσια διάταξη και καθιστούν το Instagram της μητρότητας άκρως βαρετό, απρόσιτο και μη ρεαλιστικό.

Η πραγματικότητα είναι εδώ και είναι δική σου.

Είσαι η πραγματική μαμά και μπορεί να πέρασες δύο χρόνια στον καναπέ με το κινητό στο χέρι, αλλά αυτό το καλοκαίρι είναι μια γροθιά στην ιδρυματοποίηση. Άνοιξε το παράθυρο, δες τον ήλιο, βγες έξω, κάνε πράγματα για εσένα και απενοχοποιήσου. Είτε κρατώντας ένα super bowl με σπόρους τσία, blueberries και γιαούρτι χωρίς λακτόζη είτε γλείφοντας τα δάχτυλά σου έπειτα από το τελευταίο κομμάτι Lacta, είσαι η μαμά του σήμερα, η μαμά του καλοκαιριού, η μαμά που πέρασε την πανδημία και συνεχίζει ακάθεκτη. Το ελληνικό καλοκαίρι ανοίγεται μπροστά σου και είναι δικό σου.

Το ΒΟΟΜ που ξεφυλλίζεις είναι η δική μας πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα γεμάτη χρώμα, αισιοδοξία, κέφι και διάθεση αλλαγής. Εντάξει, βάλαμε και λίγες νότες Instagram, έτσι για την έξτρα δόση χρυσόσκονης! Μας ξέρετε…

 

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση και καλό καλοκαίρι.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Θα είναι πραγματικό. Χωρίς μάσκες.

Και χωρίς hashtags. Μόνο βουτιές.

 

Με αγάπη,

Μυρτώ

 

Instagram: @myrto_kazi

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, καλοκαιρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

boom12_editorial