Όπως κάθε νέο ξεκίνημα έτσι κι αυτό, συνοδεύεται από νέες προκλήσεις τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς. Για να γίνει ομαλά η ένταξη του παιδιού στο νέο σχολικό περιβάλλον πρέπει πρώτα να προετοιμαστεί ψυχολογικά ο γονιός, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί με χαρά αυτό το νέο ξεκίνημα και τις αλλαγές που θα φέρει στην καθημερινότητά του. Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Μαριαλένα Νικολοβγένη, μας δίνει 4 πολύτιμες συμβουλές.

Για αρκετούς γονείς είναι μια συγκινητική και αγωνιώδης διαδικασία, καθώς καλούνται για πρώτη φορά να αποχωριστούν το παιδί τους. Ορισμένοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους την πρώτη μέρα που αφήνουν το παιδί στο σχολείο, άλλοι είναι γεμάτοι άγχος κι ανησυχία, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που παραμένουν φαινομενικά ψύχραιμοι… Σε κάθε περίπτωση, μαμά και μπαμπά να θυμάστε:
#1 Σωστή προετοιμασία!
Όπως είναι σημαντικό να έχουμε προετοιμάσει το παιδί, το ίδιο σημαντικό είναι να έχουμε προετοιμαστεί κι εμείς. Πηγαίνουμε βόλτα από πριν να δούμε το σχολείο, να γνωρίσουμε τη δασκάλα και να συζητήσουμε για τις ανησυχίες που μπορεί να έχουμε ή να μας λυθούν τυχόν απορίες.
#2 Σωστός αποχαιρετισμός!
Την πρώτη μέρα που θα αφήσουμε το παιδί θα πρέπει να το αποχαιρετίσουμε σωστά, με αγκαλιές και φιλιά, δηλώνοντάς του πόσο το αγαπάμε, βεβαιώνοντάς το πώς θα το περιμένουμε όταν σχολάσει και πως θα ανυπομονούμε να μας πει πώς πέρασε, ενθαρρύνοντας το να περάσει όμορφα σε αυτό το νέο περιβάλλον. Η στάση που θα διατηρήσουμε θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Εάν είμαστε αγχωμένοι το παιδί θα τρομοκρατηθεί, ενώ εάν είμαστε ψύχραιμοι και χαρούμενοι το παιδί θα επηρεαστεί από τη δική μας χαρά και θα μας αφήσει με περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά.

#3 Υπομονή, υπομονή, υπομονή!
Το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και τις δικές του ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε υπομονή ως προς τον χρόνο που θα χρειαστεί για να προσαρμοστεί και να αφομοιώσει το νέο του περιβάλλον. Υπάρχουν παιδιά που θα προσαρμοστούν ευκολότερα κι άλλα πάλι θα δυσκολευτούν κι ενδεχομένως να έχουν περισσότερη γκρίνια και κλάματα. Επομένως, οφείλουμε να είμαστε ενθαρρυντικοί και υπομονετικοί, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του παιδιά και να το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στη νέα του καθημερινότητα. Χρειάζεται ψυχραιμία για να αντιληφθούμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και του παιδιού ώστε να προσαρμοστούμε με επιτυχία στα νέα δεδομένα.
#4 Διασκεδάζουμε και παίζουμε!
Αυτό θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να παραμείνουμε συνδεδεμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της προσαρμογής. Ως γονείς, ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και υποστήριξη σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Ρωτάμε το παιδί πώς ήταν η μέρα του στο σχολείο, πώς αισθάνεται, τι καινούριο έμαθε κ.λπ. Είμαστε δίπλα του και το στηρίζουμε σε αυτή την αλλαγή. Εξίσου σημαντικό είναι να κάνουμε δημιουργικές δραστηριότητες που το χαροποιούν και το γεμίζουν θετικά συναισθήματα. Μπορεί να ξεκινάει το σχολείο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα σταματήσουμε να διασκεδάζουμε! Βάλτε βόλτες και χόμπι στο νέο σας πρόγραμμα, ώστε να συνδυάσει την έναρξη του σχολείου ως μια ευχάριστη διαδικασία που δεν θα του στερήσει τη χαρά και το παιχνίδι.
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ο τρόπος που θα βοηθήσουν και θα υποστηρίξουν οι γονείς το παιδί να ενταχθεί στο νέο του περιβάλλον θα αποτελέσει θεμέλιο για την πορεία του.
Meet Marialena: Η Μαριαλένα Νικολοβγένη είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης κι ενδυνάμωσης κι έχει μια αποστολή: Να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια απολαυστική καθημερινότητα, που θα αποτελέσει τη βάση για μια ζωή γεμάτη χαρά, επιτυχία και ευημερία. Πώς; Υιοθετώντας κι εφαρμόζοντας νέα εργαλεία, νέες στρατηγικές και νέες γνώσεις μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας εύκολα και γρήγορα.
Site: marialenanikolovgeni.gr
Facebook: MarialenaNikolovgeni
Instagram: marialena_nikolovgeni