Μικροδρόμιο: Εδώ τα παιδιά παίρνουν τον χρόνο, τον χώρο και τα ερεθίσματα που χρειάζονται για να κάνουν τα πρώτα τους σταθερά βήματα στην προσχολική εκπαίδευση

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 21/09/2022 - 10:47

Η εκπαιδευτικός Αγγελική Ανδριανοπούλου ίδρυσε πριν από έναν χρόνο το σχολείο προσχολικής εκπαίδευσης Μικροδρόμιο, με όραμα να παρέχει στα νήπια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, «χτίζοντας» παράλληλα γερά θεμέλια για την ανάπτυξή τους και δίνοντάς τους όλα τα εφόδια για την αυτονόμησή τους. Τα παιδιά σας μόλις βρήκαν το σχολείο των ονείρων τους.

Photo: Στάθης Καλλιγέρης

Ο ρόλος του παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία
Η ηλικία 0 έως 7 ετών είναι καθοριστικής σημασίας για τα παιδιά, αφού, μέχρι τότε, ο εγκέφαλος έχει αποκτήσει σχεδόν το συνολικό βάρος του και αναπτύσσεται πιο γρήγορα, καθώς επεξεργάζεται κάθε νέο ερέθισμα που λαμβάνει. Το παιχνίδι είναι ένας μηχανισμός που βοηθά το παιδί να επεξεργάζεται ό,τι βιώνει στην πραγματικότητα που το περιβάλλει κι έτσι να την κατανοεί και να κωδικοποιεί κάποιες γνώσεις. «Τα παιδιά πάντα χρειάζονταν και θα συνεχίσουν να χρειάζονται το παιχνίδι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνοδεύεται από μια εκπαίδευση υψηλής ποιότητας που θα το εμπλουτίσει και θα το επεκτείνει προς νέους δρόμους ανακάλυψης του εαυτού τους, της σχέσης με τους συνομηλίκους τους, τα γνωστικά αντικείμενα και τις δεξιότητές τους» επισημαίνει η Αγγελική.

Σε αυτή την πρώιμη ηλικία μπαίνουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη των παιδιών στους παρακάτω τομείς:
Δεξιότητες ζωής: Αυτονομία, αυτοεξυπηρέτηση, αυτοεκτίμηση, καλλιέργεια της υπομονής και της επιμονής, χαρά γι’ αυτό που κατάφεραν, υπερηφάνεια για τον εαυτό τους.
Γνωρίζω τον εαυτό μου: Ορίζω τα προσωπικά μου όρια, εκφράζω τι μου αρέσει και τι όχι, μαθαίνω τις ικανότητές μου και τις εξελίσσω, δοκιμάζω τις δυνάμεις μου, τις ξεπερνώ, παίρνω ρίσκα, μαθαίνω να επικοινωνώ αυτό που θέλω, συνειδητοποιώ τα συναισθήματά μου και τα διαχειρίζομαι.
Κοινωνικοποίηση: Μέσα από την αλληλεπίδραση τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους, τι σημαίνει ομάδα, συμβίωση, συνεργασία, ομαδικό παιχνίδι, τι σημαίνει περιμένω τη σειρά μου, σέβομαι τα όρια του άλλου, διαπραγματεύομαι, διαφωνώ/συμφωνώ, αποφασίζω από κοινού, αντλώ χαρά από τη συμμετοχή σε ομαδικές δράσεις, αισθάνομαι την έννοια της κοινότητας, μαθαίνω να κάνω φίλους, να διαχειρίζομαι δύσκολες καταστάσεις, να επιλύω ένα πρόβλημα ή να προσαρμόζομαι σε μια νέα συνθήκη.

BOOM Note: Η ψυχική και συναισθηματική υγεία, η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και η αρμονική συμβίωση και λειτουργία σε μια ομάδα είναι τα πιο σημαντικά κεφάλαια της προσχολικής ηλικίας, που έπειτα θα ανοίξουν τον δρόμο για την κατάκτηση των ακαδημαϊκών γνώσεων και της προόδου των παιδιών, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών, αλλά σε όλη τη ζωή τους.

Στον παιδικό σταθμό το παιδί θα κάνει τα πρώτα του σημαντικά βήματα προς την αυτονομία!
Ο παιδικός σταθμός είναι σχολείο ακόμα κι αν δεν συμπεριλαμβάνεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ένα σχολείο όπου τα παιδιά θα αυτονομηθούν και θα γνωρίσουν τον εαυτό τους. Ένα βήμα προς την αυτονόμησή τους είναι ο αποχωρισμός. Όπως εξηγεί η Αγγελική: «Η διαδικασία της προσαρμογής δίνει την ευκαιρία στο παιδί να γνωρίσει τον εαυτό του. Ένα ακόμα βήμα προς την αυτονομία είναι η αυτοεξυπηρέτηση, η ικανοποίηση δηλαδή των αναγκών του σε έναν βαθμό από το ίδιο το παιδί που μιμείται τους συνομηλίκους ή τους εκπαιδευτικούς του».

Καθώς όμως η καθημερινότητα μιας οικογένειας στην εποχή μας είναι πολύ απαιτητική και οι ρυθμοί γρήγοροι, ίσως δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος ή οι αντοχές ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες ή να αυτοεξυπηρετηθούν παίρνοντας τον χρόνο που πραγματικά χρειάζονται. «Στο Μικροδρόμιο ο στόχος είναι ακριβώς αυτός, να δώσουμε στα παιδιά τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται για να καταφέρουν κάτι μόνα τους, όπως το να βάλουν το μπουφάν ή τα παπούτσια τους, να πλύνουν τα χέρια τους, να γεμίσουν το ποτήρι τους με νερό ή να σερβίρουν μόνα το φαγητό τους. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν τα παιδιά και συμπορεύονται μαζί τους καθώς εκείνα ανακαλύπτουν και χαρτογραφούν όλους αυτούς τους νέους δρόμους που ανοίγονται μπροστά τους. Αυτή ακριβώς είναι η εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, η οποία είναι αποτέλεσμα συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, συστηματικής μελέτης, εμπειρίας και διάθεσης για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη».

Φυσικά και η βοήθεια που προσφέρουν οι παιδικοί σταθμοί στην καθημερινότητα των οικογενειών είναι παραπάνω από σημαντική και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, σημειώνει η Αγγελική Ανδριανοπούλου, τονίζει ωστόσο πως ο πρωταρχικός ρόλος του σχολείου είναι όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω και όχι η λειτουργία του ως απλή φύλαξη. Και μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «Η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι επένδυση για το μέλλον του κάθε παιδιού ξεχωριστά, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης. Είναι τα πιο σημαντικά χρόνια της ζωής του ανθρώπου». Γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου παιδικού σταθμού!

BOOM Info: Στο Μικροδρόμιο κάθε παιδί χαράσσει τη δική του διαδρομή!

  • Το πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η κηπουρική, η μαγειρική, οι εικαστικές τέχνες και η ρομποτική.
  • Τα χρώματα του σχολείου είναι ουδέτερα, με σκοπό να αφήνουν ανεμπόδιστη τη δημιουργικότητα των παιδιών.
  • Στο Μικροδρόμιο τα παιδιά καλλιεργούν τις δεξιότητές τους μέσα σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον (ελληνικά/αγγλικά).
  • Ο μεσογειακός κήπος του σχολείου αποτελεί έναν χώρο ελεύθερου παιχνιδιού, ανακάλυψης και ηρεμίας.
  • Οι γονείς μπορούν να ξεναγηθούν στο σχολείο καλώντας στο +30 210 8941 800 ή στέλνοντας e-mail στο info@microdromio.gr.

Μικροδρόμιο

Website: www.microdromio.gr

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 10, Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 210 8941 800

Facebook: Μικροδρόμιο

Instagram: @microdromio

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!