Μικροδρόμιο: Εδώ τα παιδιά κατακτούν τις βασικές δεξιότητες της ζωής!

Thu, 13/01/2022 - 17:22

Οι δεξιότητες αποτελούν απαραίτητο εφόδιο και γι’ αυτό στο Μικροδρόμιο καλλιεργούνται από την πρώιμη κιόλας προσχολική ηλικία. Η παιδαγωγός και ιδιοκτήτρια του σχολείου προσχολικής εκπαίδευσης Αγγελική Ανδριανοπούλου, μας εξηγεί το πώς.

 

boom_microdromio
Photo: Στάθης Καλλιγέρης

1. Ψυχική ανθεκτικότητα
Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι σημαντική ώστε το άτομο να μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις, να προσαρμόζεται και να δρα με τρόπο ευεργετικό προς το ίδιο. Στο Μικροδρόμιο, τα παιδιά της πρώιμης προσχολικής ηλικίας (2,5-3 ετών) αρχίζουν σταδιακά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και με την καθοδήγηση των έμπειρων νηπιαγωγών μπορούν σιγά σιγά να τα κατανοήσουν και να τα διαχειριστούν.

2. Ενσυναίσθηση
Το πρώτο αυτό σχολικό περιβάλλον είναι ιδανικό ώστε τα παιδιά να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση. Δρώντας μέσα σε ένα πλαίσιο όπου αλληλεπιδρούν με συνομηλίκους τους, συνειδητοποιούν σταδιακά πως ο καθένας έχει τα δικά του όρια και για να συνυπάρξουμε αρμονικά θα πρέπει να τα σεβόμαστε.

3. Επικοινωνία
Επικοινωνώ αποτελεσματικά με τον άλλον σημαίνει ότι μιλάω ώστε να εξηγήσω αυτό που σκέφτομαι, αυτό που αισθάνομαι, να επικοινωνήσω τις εμπειρίες και τα βιώματά μου. Στο Μικροδρόμιο μαθαίνουμε να ακούμε τον άλλο, περιμένουμε υπομονετικά τη σειρά μας για να μιλήσουμε και έχουμε θετική διάθεση απέναντι στον συνομιλητή μας.

 

boom_microdromio2
Photo: Στάθης Καλλιγέρης

4. Συνεργασία
Τα ομαδικά παιχνίδια και οι δραστηριότητες που υλοποιούνται σε μικρές ομάδες εδώ, έχουν ως στόχο τα παιδιά να καλλιεργήσουν το ομαδικό πνεύμα, δρώντας συμπληρωματικά και μαθαίνοντας να βρίσκουν λύσεις, να αναγνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία, να επιλύουν συγκρούσεις και διαφωνίες.

5. Κριτική σκέψη
Η ικανότητα να μπορούν τα παιδιά να αξιολογούν μια κατάσταση, να κάνουν υποθέσεις και να βγάζουν ένα συμπέρασμα είναι πολύτιμη. Στην προσχολική ηλικία, μια πολύ καλή ευκαιρία για να καλλιεργήσουμε την κριτική σκέψη των παιδιών είναι η ανάγνωση βιβλίων ή η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων. Οι νηπιαγωγοί συζητούν με τα παιδιά και τους κάνουν ερωτήσεις κρίσεως, βοηθώντας τα να αξιολογήσουν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν.

6. Δημιουργικότητα και φαντασία
Η φαντασία δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να οραματιστεί κάτι που δεν υπάρχει και να το κάνει πραγματικότητα. Δημιουργικό, από την άλλη, είναι ένα μυαλό που ρωτάει, επινοεί, αναζητά και δεν επαναπαύεται. Στο Μικροδρόμιο, τα παιδιά μαθαίνουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι, που είναι ο κατεξοχήν «χώρος» όπου καλπάζει η δημιουργικότητα και η φαντασία τους.

 

boom_microdromio3
Photo: Στάθης Καλλιγέρης

7. Υπευθυνότητα
Υπεύθυνο είναι ένα παιδί που μπορεί να αναλάβει μια ευθύνη και να τη φέρει εις πέρας. Εδώ, η υπευθυνότητα καλλιεργείται μέσα από πολλές δράσεις, όπως η δανειστική βιβλιοθήκη, όπου το κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για το βιβλίο που δανείστηκε και οφείλει να το επιστρέψει στην κατάσταση που το παρέλαβε. Είμαι υπεύθυνος όμως σημαίνει και ότι σέβομαι τον άλλο, διότι το βιβλίο αυτό δεν προορίζεται μόνο για εμένα αλλά και για τους συμμαθητές μου.

8. Προσαρμοστικότητα
Τα παιδιά μαθαίνουν πως η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, πως οι συνθήκες αλλάζουν και επηρεάζουν πάντα ό,τι κάνουμε. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους, αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουν. Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, συνειδητοποιούν πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα καταφέρουν, αρκεί να έχουν τη διάθεση να τους ανακαλύψουν.

9. Επίλυση προβλημάτων
Οι προκλήσεις και τα εμπόδια είναι και θα είναι μέρος της ζωής μας. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως, για παράδειγμα, ένα πυργάκι που συνεχώς γκρεμίζεται. Το γεγονός ότι προσπαθούν να το ισορροπήσουν, επιμένουν και δεν τα παρατούν είναι ένα πολύ θετικό δείγμα, και κάτι που ενθαρρύνουν οι νηπιαγωγοί στο Μικροδρόμιο.

10. Κινητικές δεξιότητες
Οι κινητικές δεξιότητες αναπτύσσονται μέσα από τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, όμως αυτό που χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά είναι το παιχνίδι στη φύση! Στον όμορφο κήπο του Μικροδρομίου, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν, να πηδήξουν, κ.λπ. Εκτός από την αδρή κίνηση, εξασκούν και τη λεπτή κίνηση, μαζεύοντας μικρά φυλλαράκια ή ζωγραφίζοντας με ξυλάκια στο χώμα. Πρόκειται για μικρές κινήσεις που ενδυναμώνουν τα δαχτυλάκια τους και τα προετοιμάζουν για την εκμάθηση της γραφής.

 

 

Μικροδρόμιο

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 10, Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 2108941800

Website: www.microdromio.gr

Facebook: Μικροδρόμιο

Instagram: @microdromio

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μόλις κυκλοφόρησε και μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

boom_microdromio