Ο ιδρυτής και πρόεδρος της διαφημιστικής εταιρείας Socialab, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, μοιράζεται μαζί μας 10 συμβουλές για το work from home

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Sat, 12/12/2020 - 11:27
0 Comments

Η κίνηση στους δρόμους κατά τις ώρες αιχμής, τα κοινά breaks για φαγητό και τα meetings για brainstorming γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι ανήκουν στο παρελθόν. Το work from home είναι η νέα συνθήκη, οι πιτζάμες γίνονται στολή εργασίας (προσοχή, δεν ξεχνάμε τα online meetings και τα zoom calls!) και ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, διαθέτοντας τεράστια εμπειρία στον χώρο των digital επιχειρήσεων, μας δίνει 10 χρήσιμα tips:

work from home

#1 Καθιέρωσε κάποιο είδος ρουτίνας. Για παράδειγμα, μπορείς να ξυπνάς την ίδια ώρα που συνήθιζες να ξυπνάς για να πας στη δουλειά και να ντύνεσαι όπως θα ντυνόσουν για το γραφείο.

#2 Φτιάξε τον δικό σου χώρο στο σπίτι με τέτοιο τρόπο, ώστε να θυμίζει, έστω και λίγο, το εργασιακό σου περιβάλλον και σε καμία περίπτωση μην επιλέξεις να δουλεύεις στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Εξάλλου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η στάση του σώματος!

#3 Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει τρόπος να πραγματοποιείται κάθε σοβαρό, μεγάλης διάρκειας call ή ακόμη και κάτι ασήμαντο, πάντα, βέβαια, ανάλογα με τη φύση της δουλειάς σου.

#4 Περιόρισε τους παράγοντες που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου, όπως, για παράδειγμα, ανοιχτή τηλεόραση στο background. Καλό είναι να αφήσεις τις παράλληλες δραστηριότητες για το lunch break.

#5 Προσπάθησε να οργανώσεις την κάθε μέρα θέτοντας βραχυπρόθεσμους στόχους, ρύθμισε, δηλαδή, όσα πρέπει να διευθετηθούν αυθημερόν, ώστε να μη χάνεσαι μέσα σε εκκρεμότητες.

#6 Βάλε όρια στα παιδιά σου και εξήγησέ τους πως κατά τις ώρες που θα εργάζεσαι, δεν πρέπει να σε ενοχλούν. Γι’ αυτό προσπάθησε, για να μη χάσεις χρόνο, να έχεις ετοιμάσει πρωινό ή snacks πριν από τις ώρες εργασίας και φυσικά φρόντισε να έχεις υποδείξει στα παιδιά τι πρέπει να διαβάσουν, ώστε να αυτονομηθούν. Αν πάλι έχουν ολοκληρώσει τις σχολικές υποχρεώσεις τους, παρακίνησέ τα να ασχοληθούν με τη ζωγραφική! Έτσι, θα μείνουν ήσυχα χωρίς να βαρεθούν. Χρησιμοποίησε την τηλεόραση και το Youtube ως έσχατη λύση και προς το τέλος του οκταώρου. Αν είναι πάνω από τεσσάρων ή πέντε ετών, επίμεινε στο να καταλάβουν ότι αυτήν την ώρα δεν πρέπει να αποσπάσαι και ότι, αν τελειώσεις πιο νωρίς χωρίς παρεμβολές, θα έχετε την ευκαιρία να πάτε και μια βόλτα.

#7 Αν το παιδί σου είναι κάτω των τριών ή τεσσάρων ετών, τότε σίγουρα θα χρειαστείς βοήθεια, ώστε να αφοσιώνεσαι στη δουλειά.

#8 Το «γραφείο» σου στο σπίτι θα μπορούσε να έχει ένα ωραίο background, ώστε να φαίνεται φανταστικό στα video calls και ένα καλό σετ ακουστικών με μικρόφωνο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να έχεις δίπλα σου νερό.

#9 Όσο για το ποιες θεωρούνται οι πιο αποδοτικές ώρες για μία εργαζόμενη μητέρα, η αλήθεια είναι πως αν υπάρχει βοήθεια και τα παιδιά είναι πειθαρχημένα, όλες οι ώρες είναι το ίδιο.

#10 Οι πλατφόρμες που θα σου λύσουν τα χέρια ανάλογα με το είδος της δουλειάς και τις ανάγκες σου:

  • Video calls για συναντήσεις είτε εσωτερικά είτε με πελάτες/προμηθευτές, αποτελούν ένα βήμα μετά το τηλέφωνο.
  • Chat για μικρά πραγματάκια, γρήγορη πληροφορία και χιούμορ.
  • Facebook Group εσωτερικά στην εταιρεία, για πλακίτσα Training platform, για εισαγωγή των νέων εργαζομένων στην κουλτούρα των εταιρειών.
  • Email, ίσως σε συνδυασμό και με κάποιο εξειδικευμένο software, ανάλογα με το πώς δουλεύει κάθε εταιρεία.
  • Task Management: TeamWork, Slack.
  • Filesharing: Dropbox, Network Drive, Google Drive.
  • VPN για login με ασφάλεια.
  • CRM: Salesforce, Microsoft Dynamics, Bitrix24.
work from home
Γιώργος Αναγνωστόπουλος | photo: Γιώργος Μπουζάκης

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο εορταστικό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!