Οδηγός για γονείς | Πώς θα νιώσουμε καλύτερα αυτές τις ημέρες

Μυρτώ Κάζη
Thu, 09/04/2020 - 14:50

Η Μάνια Ζηρίδη, Ψυχολόγος Εκπαίδευσης και Διευθύντρια Προσχολικής Εκπαίδευσης στα εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη μοιράζεται μαζί μας μερικά πολύ σημαντικά tips ώστε οι γονείς να διατηρήσουμε θετική ψυχολογία και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε κατ'επέκταση την ψυχολογία των παιδιών μας. Πιστεύουμε ότι αξίζει να το διαβάσετε με μεγάλη προσοχή!

  • Ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές για τα γεγονότα με συνοπτικές πληροφορίες και αποφεύγουμε να βλέπουμε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά μας καθώς συχνά έχουν εικόνες ή γεγονότα που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα παιδιά. Εστιάζουμε στα γεγονότα και όχι στους φόβους και τις εικασίες των άλλων , καθώς συντελούν στην αύξηση του στρες.
  • Επιλέγουμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους και φορείς που επικοινωνούν θετικές ειδήσεις και πληροφορίες και δείχνουμε στα παιδιά μας υλικό έγκυρο και κατάλληλο για την ηλικία τους με χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία τους.
  • Πλαισιωνόμαστε από ανθρώπους που μας υποστηρίζουν και απομακρυνόμαστε από ανθρώπους και «γκρουπάκια» που αναλώνουν την ενέργειά μας ή που είναι «τοξικά». 
  • Δείχνουμε καλοσύνη στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους. Βρίσκουμε χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα και την καρδιά  μας, καθώς και την εμφάνισή μας, ώστε να νιώθουμε αυτοπεποίθηση. 
  • Διατηρούμε θετική στάση ζωής, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς που έχουμε κοντά μας και όλα αυτά που μας περιβάλλουν.
  • Προσέχουμε την υγεία μας, τόσο τη σωματική -κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης και τόνωσης- καθώς και την ψυχική, ενδυναμώνοντας τον εσωτερικό μας κόσμο, μέσω ασκήσεων ενσυνειδητότητας (mindfulness) από ιστοσελίδες ή ειδικά βιβλία. Οι ασκήσεις αυτές μας βοηθούν να εστιάζουμε στο παρόν και να παρατηρούμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις, τις αναπνοές και το σώμα μας.
  • Εντάσσουμε συστηματικά τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητά μας καθώς βοηθά τα παιδιά να εκτονώσουν την ένταση, το θυμό ή το άγχος  τους  και να βελτιώσουν την αδρή κινητικότητα όπως το συντονισμό και την ισορροπία τους. Ταυτόχρονα, η γυμναστική προκαλεί την έκκριση ορμονών (π.χ. ενδορφινών) που βοηθούν στην καλή μας διάθεση. 
  • Διατηρούμε επαφή με τους συνεργάτες μας και συν-εργαζόμαστε εξ αποστάσεως, ώστε να ενημερωνόμαστε για θέματα της δουλειάς μας και να είμαστε παραγωγικοί.

  • Διατηρούμε συχνή επικοινωνία με αυτούς που αγαπάμε - διαδικτυακά, και ειδικά με όσους μένουν μόνοι τους, στέλνοντας μηνύματα αγάπης.
  • Φροντίζουμε τους κανόνες υγιεινής αφού παρακολουθήσουμε σχετικά βίντεο για το πώς να πλένουμε τα χέρια μας. Πλένουμε συχνά τα χέρια τραγουδώντας κάποιο αγαπημένο μας τραγούδι για 20’’, κάνουμε το πείραμα με το πιπέρι ή βάζουμε ταλκ στα χέρια μας πριν βγούμε στην αυλή και μετά παρατηρούμε πάνω σε ποιες επιφάνειες έχει μείνει το ταλκ (σαν να ήταν μικρόβια).  
  • Διατηρούμε τις καθημερινές μας ρουτίνες, καθώς μας δίνουν αίσθηση ασφάλειας και κανονικότητας στη ζωή μας… κάτι που είναι απαραίτητο… ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Πχ. ξυπνάμε και κοιμόμαστε κοντά στη συνηθισμένη μας ώρα, ντυνόμαστε το πρωί και ας μένουμε σπίτι... 
  • Τώρα που ελευθερώθηκαν τα προγράμματα μας και μειώθηκαν οι περιττές δραστηριότητές από τη ζωή μας, είναι ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τους αγαπημένους μας, να κάνουμε εξ αποστάσεως μαθήματα /σεμινάρια για θέματα που μας ενδιαφέρουν, να αποκτήσουμε νέα χόμπι δοκιμάζοντας κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει και να αφιερώσουμε χρόνο για να κάνουμε αυτά που αγαπάμε και μας γεμίζουν ενέργεια.
  • Γινόμαστε παράδειγμα της συμπεριφοράς που θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας π.χ. ευγενικοί, τρυφεροί, ήρεμοι.
  • Κάνουμε οικογενειακό συμβούλιο μαζί με τα παιδιά μας όπου διαμορφώνουμε μαζί το πρόγραμμα της ημέρας, το οποίο αποτελείται από δομημένες και ελεύθερες δραστηριότητες όπως διάβασμα αλλά και παιχνίδι. Βάζουμε το παιχνίδι στη ζωή μας ώστε να συνδεόμαστε και να γελάμε μαζί με τα παιδιά μας επιλέγοντας  κάθε φορά  κάποιο από τα διαφορετικά είδη π.χ. κινητικό, ομαδικό, φαντασίας, συμβολικό κ.α. 
  • Δίνουμε υπευθυνότητες στα παιδιά μας ώστε να συνεισφέρουν στα κοινά και να μοιραζόμαστε τις εργασίες του σπιτιού, να έχουμε περισσότερο χρόνο  και εκείνα να νιώθουν αυτοπεποίθηση.
  • Ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση, με κάθε ευκαιρία και κάθε τρόπο. Φυτεύουμε στο μπαλκόνι μας, βάζουμε φακές μέσα σε διαφανείς σακούλες με διαφορετικά υλικά π.χ. σφουγγάρι με νερό, βρεγμένο βαμβάκι ή χώμα και παρατηρούμε πως μεγαλώνουν, κάνουμε βόλτες και εξερευνήσεις στον κήπο το βράδυ με φακό, πικ νικ την ημέρα στον κήπο ή το μπαλκόνι πάνω σε αγαπημένο ύφασμα παίζοντας επιτραπέζια, φτιάχνουμε αυτοσχέδιο φυτολόγιο κλπ.
  • Είμαστε σε επαφή με τα συναισθήματά μας και τα συναισθήματα των παιδιών μας. Ας καταγράψουμε τις ανησυχίες μας σε ένα χαρτί και ας τις σκεφτόμαστε συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα. Ας ζωγραφίσουμε αυτό που μας φοβίζει και ας τσαλακώσουμε το χαρτί και ας το πετάξουμε στα σκουπίδια.  Παρατηρούμε και αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, τα μοιραζόμαστε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και τα εκφράζουμε με μη βλαπτικούς τρόπους. Π.χ. αν νιώθουμε θυμό, περιεργαζόμαστε το αγαπημένο μας μπουκάλι ηρεμίας (τοποθετώντας σε ένα μπουκάλι, νερό, διαφανές λάδι για μωρά, χρυσόσκονη, αγαπημένα παιχνδάκια και φυσικά υλικά) και καθόμαστε σε μια γωνιά χαλάρωσης με ένα μαξιλαράκι, αρκουδάκι ή ό,τι άλλο μας χαλαρώνει.

 

Ας νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τρία τουλάχιστον «πράγματα» καθημερινά. 

 

Μάνια Ζηρίδη MSc, MBA, MBPs

Ψυχολόγος Εκπαίδευσης 

Διευθύντρια Προσχολικής Εκπαίδευσης στα εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη