Τρίτο παιδί | Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την άφιξη του παιδιού που όλοι λένε πως φέρνει την ισορροπία στην οικογένεια!

Μυρτώ Κάζη
Mon, 29/06/2020 - 14:36
0 Comments

Όποιον, μα όποιον γονιό ρωτήσεις που έχει τρίτο παιδί, θα σου πει την ίδια ακριβώς κουβέντα. 

"Το τρίτο παιδί φέρνει την ισορροπία στην οικογένεια".

 

Η ψυχολογία: 

Για τους γονείς:

Αρχικά ο ερχομός του τρίτου παιδιού είναι σοκ για τους γονείς. Όσο κι αν το είχαν "προγραμματίσει" γνωρίζουν καλά πως το τρίτο παιδί αλλάζει σημαντικά logistics της οικογένειας και οι τρίτεκνοι γονείς ομολογούν πως το σοκ του θετικού τεστ είναι παρόμοιο με εκείνο της πρώτης φοράς.

Για τα παιδιά: 

Η ψυχολογική πρετοιμασία των άλλων δύο παιδιών είναι πολύ σημαντική. Τα δύο αδέρφια, όσο κι αν τσακώνονται, έχουν βρει τους ρυθμούς και την ισορροπία τους, έχουν κατακτήσει τη φροντίδα των γονιών και έχουν την αμέριστη προσοχή τους ακόμα και αν αυτή διαιρείται δια δύο. Η ανακοίνωση μιας τρίτης εγκυμοσύνης, μπορεί να πανικοβάλλει τα παιδιά μας αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο και τη στιγμή που πρέπει. 

Η προετοιμασία:

Για τα παιδιά:

Τα ενθαρρύνουμε να αποκτήσουν ενεργό ρόλο τόσο στη βοήθεια της μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά. Τους εξηγούμε ότι το μωρό δεν θα απασχολεί τη μαμά και τον μπαμπά περισσότερο από όσο τους απασχολούσαν και εκείνα όταν ήταν μικρά και πως η ζωή με ένα ακόμα μωρό είναι συναρπαστική!

Για εσάς:

Το έργο το ξέρετε. Ξενύχτι, κούραση και άγχος με δύο παιδιά να έχουν εξίσου μεγάλες απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιστρατεύστε βοήθεια από γιαγιάδες, φίλες, θείες και κοπέλες που θα μπορέσουν να πάρουν από επάνω σας κάποια κομμάτια των ευθυνών. Τον πρώτο καιρό, το ξέρετε πια, το 24ωρό σας θα είναι γύρω από το μωρό και θέλει πολύ καλή διαχείριση χρόνου για να καταφέρετε να μην χάσετε επαφή με τα άλλα δύο σας παιδάκια! Εννοείται πως θα τα καταφέρετε! Είστε έμπειρες πλέον!

Οι ευθύνες

Μία πολύ σημαντική συμβουλή που ισχύει για τον ερχομό κάθε μωρού, είτε είναι δεύτερο, είτε τρίτο, είτε τέταρτο είναι να μην αναθέτουμε ευθύνες με την έννοια της αποκλειστικής ευθύνης στα μεγαλύτερα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά ακόμα κι αν ζήτησαν ένα αδερφάκι, δεν μπορούν να επωμιστούν τη φροντίδα του ή να νιώσουν ότι ξαφνικά εκείνα γίνονται τα "μεγάλα" και χάνουν την αθώα παιδικότητά τους. Φυσικά μπορούν να βοηθάνε για παράδειγμα στο τάισμα ή την αλλαγή της πάνας αλλά όχι σε μορφή υποχρεωτικού ρόλου!

Οι αντιδράσεις

Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν. Ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται αλλά και με τα στοιχεία του χαρακτήρα τους είναι πιθανό να αντιδράσουν πιο άσχημα στην ανακοίνωση των νέων και ίσως να μην "αγκαλιάσουν" όπως θα είχαμε ονειρευτεί το τρίτο αδερφάκι τους. Οι γονείς θα πρέπει να υποστηρίξουν τα μεγαλύτερα παιδιά με συνεχείς αγκαλιές και δημιουργώντας τους ένα περιβάλλον ασφάλειας όπου κανενός η θέση δεν "κινδυνεύει"!

Οι αλλαγές:

Το σπίτι

Είναι γεγονός πως τα δύο αδερφάκια είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα μέσα σε ένα σπίτι. Μπορούν να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο ή κάποια σπίτια έχουν δύο παιδικά δωμάτια οπότε κατά τον γενικό κανόνα στα δύο παιδιά οι οικογένειες δεν κάνουν αλλαγή σπιτιού. Η άφιξη ενός τρίτου μωρού όμως, συχνά οδηγεί τις οικογένειες σε μετακόμιση σε ένα σπίτι με λίγα περισσότερα τετραγωνικά.

Το αυτοκίνητο

Και εδώ -δυστυχώς- θα πρέπει να κάνετε αλλαγή. Δεν θέλουμε να σας πέσει βαρύ το άρθρο, αλλά για να μεταφέρετε 3 παιδιά με ασφάλεια, εννοώντας σε παιδικά καθισματάκια, θα πρέπει κατά 99% να προχωρήσετε σε αλλαγή αυτοκινήτου και μεταφορά στην κατηγορία των 7θέσιων αυτοκινήτων που συχνά μοιάζουν με μικρά βανάκια! 

Ρούχα και παιχνίδια

Εδώ πάλι τα νέα είναι καλά! Είναι πολύ πιθανό ότι έχετε σχεδόν τα πάντα οπότε η οικονομική επένδυση για αγορές ρούχων και παιχνιδιών είναι σχεδόν ασήμαντη. 

H εμπειρία των γονιών:

Γιατί φέρνει το τρίτο παιδί την ισορροπία; Γιατί πιθανότατα οι γονείς είναι τόσο έμπειροι, είναι πλέον συνειδητοποιημένοι και ήρεμοι που μπορούν πια να απολαύσουν τη μητρότητα και την πατρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Για πρώτη φορά, θα έχετε την ευκαρία να ζήσετε το απόλυτο όνειρο. Έχετε την εμπειρία, τη γνώση και την ηρεμία να απολαύσετε το θαύμα της ζωής. Είστε ευλογημένοι και τυχεροί που η οικογένειά σας μεγαλώνει! Αγκαλιάστε το θαύμα της ζωής και όσο και αν δυσκολευτείτε, μην ξεχνάτε να χαμογελάτε! 

Το τρίτο παιδί:

Θα τα κάνει όλα πιο γρήγορα. Οι αποστειρώσεις τελειώνουν πολύ νωρίτερα, η πιπίλα που πέφτει κάτω δεν πειράζει αν δεν πλυθεί ενδελεχώς, στον παιδικό σταθμό θα πάει πολύ νωρίτερα από τα άλλα δύο και όπως έλεγαν οι παλιές κάποιες φορές θα "μεγαλώνει μόνο του". Το τρίτο παιδί είναι συνήθως εξαιρετικά ανεξάρτητο, απίστευτα δυναμικό και πραγματικά ξεχωριστό! Φέρνει το μεσαίο του αδερφάκι στη θέση "σάντουιτς" όπως την αποκαλούν και χρήζει το μεγάλο αδερφάκι τον απόλυτο υπεύθυνο για τα τρία τους.