Ξεκινάει πιλοτικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» - Ποιους θα αφορά

Μαρία Ιωαννάτου
Fri, 28/01/2022 - 12:50

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα, στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης του ΚΜΟΠ - Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με θέμα «Μονογονείς και Πανδημία: Προκλήσεις και καλές πρακτικές».

Φωτογραφία από @senivpetro (Freepik)

Τι ανέφερε για τις γονικές άδειες

Η υφυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις άδειες πατρότητας, στο δικαίωμα στην τηλεργασία και το ευέλικτο ωράριο για γονείς και φροντιστές, την επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα, την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών για γυναίκες που υιοθετούν και την προστασία των γονέων από την απόλυση για ένα χρονικό διάστημα. Ειδικά για τους μονογονείς, ανέφερε τη γονική άδεια διάρκειας 8 μηνών, εκ των οποίων οι 4 μήνες επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, και την άδεια με αποδοχές έως 6 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος στην περίπτωση ασθένειας ανήλικων τέκνων.

Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε επίσης στο επίδομα γέννησης παιδιού 2.000 ευρώ, στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, στη μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% στο 13%, τη διεύρυνση της χρηματοδότησης και των εισοδηματικών κριτηρίων για τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας του ΟΑΕΔ για μονογονεϊκές οικογένειες και όσες γυναίκες έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία που περιλαμβάνει επιπλέον μοριοδότηση 60%. Όπως είπε, ορισμένες από τις δράσεις που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι χώροι φύλαξης βρεφών και νηπίων σε μεγάλες επιχειρήσεις, το σήμα ισότητας για τις επιχειρήσεις που προωθούν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και συμφιλίωσης και το Κέντρο Καινοτομίας που θα προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στους τομείς της τεχνολογίας, της πληροφορικής, των επικοινωνιών αλλά και στα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με επιστήμες όπως τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες.

Φωτογραφία από @shurkin_son (Freepik)

Τι ανέφερε για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Η κ. Συρεγγέλα έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που θα ξεκινήσει πιλοτικά μέσα στις επόμενες ημέρες και με το οποίο, όπως είπε, εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μοντέλο της θεσμικά οργανωμένης παροχής κατ' οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων. Με το εν λόγω πρόγραμμα επιτυγχάνεται και η υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων ή κηδεμόνων για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να ενισχύσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, αλλά και για την ενίσχυση των άνεργων γυναικών και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας στον τομέα της παροχής φροντίδας. «Παράλληλα, το πρόγραμμα αυτό περιέχει και ευελιξία και συμβάλλει στην αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία των εργαζόμενων μητέρων, αφού λαμβάνεται υπ' όψιν το ατομικό εισόδημα της κάθε γυναίκας και όχι το οικογενειακό», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας. Όπως είπε, αυτό εξυπηρετεί ιδιαίτερα τους μονογονείς αλλά και τους γονείς που έχουν την αποκλειστική γονική μέριμνα, αφού μπορούν να επιλέγουν τον τρόπο της παρεχόμενης φροντίδας που τους εξυπηρετεί. Προανήγγειλε μάλιστα, νέες δράσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση και τη φροντίδα των οικογενειών και τη στήριξη των γυναικών και της εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ