Καθησυχαστικός ο Μαγιορκίνης για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά

Μαρία Ιωαννάτου
Tue, 26/04/2022 - 12:50

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός αναφορικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ μίλησε για τα κρούσματα που οι ειδικοί υπολογίζουν να εμφανιστούν στην Ελλάδα και τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Κατά 99% ο ιός βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή. Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Φωτογραφία από @pvproductions (Freepik)

Για τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Σε ένα ποσοστό από αυτά τα κρούσματα η φλεγμονή ήταν τόσο σοβαρή που οδήγησε σε πλήρη καταστροφή του ήπατος οπότε χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Στην Αγγλία είναι περίπου 10 παιδιά. Αυτός ο αριθμός από χρονιά σε χρονιά διαφέρει. Φέτος ήταν πολύ υψηλός και αυτό χτύπησε ένα καμπανάκι ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, Τα περιστατικά μεταξύ τους δεν έχουν σχέση, δεν κόλλησε το ένα από το άλλο, κι αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι πρόκειται για έναν πολύ τεταμένο ιό στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν κάποια γενετική ευαισθησία. Πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί γι' αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το υπόλοιπο 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Φωτογραφία από @prostooleh (Freepik)

Ποια είναι τα συμπτώματα

Όσον αφορά στα συμπτώματα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι πρόκειται για μια φλεγμονή του ήπατος που χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Συνήθως κιτρινίζει το δέρμα και το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι ένα καμπανάκι ότι πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Πηγή: ertnews.gr