«Μαμά, είχες δίκιο»: Όλα όσα συνειδητοποίησα μόνο αφού έγινα μαμά

Γεωργία Καρκάνη
Sun, 14/05/2023 - 16:13

Αν δεν νιώσεις τη μητρική αγάπη εσύ η ίδια, δεν μπορείς να κατανοήσεις τις συμπεριφορές που τροφοδοτεί. Ακόμα και όταν παρατηρείς αυτές τις συμπεριφορές από τη θέση του παιδιού να εκδηλώνονται στη δική σου μητέρα. Όταν όμως αναλάβεις κι εσύ τον ρόλο της, όλα όσα στο παρελθόν μπορεί να θεωρούσες παράλογα ή υπερβολικά ξαφνικά αποκτούν νόημα. Προσωπικά, έπρεπε να κρατήσω στην αγκαλιά μου το δικό μου παιδί για να έρθω αντιμέτωπη με μία από τις πιο δυνατές παραδοχές: «Μαμά, είχες δίκιο»...

Photo: adriaticfoto | Shutterstock 
  • Αρκούν ένας πυρετός, ένα συνάχι και ένα παραπονεμένο κλάμα για να ξενυχτήσεις με την ευχή να μπορούσες εσύ να υπομείνεις τα συμπτώματα του παιδιού σου, αντί για εκείνο, ακόμα και αν περνάει την πιο απλή ίωση.
  • Όταν ζητάς από το παιδί σου να ντυθεί, να συμμαζέψει το δωμάτιό του ή να κάνει τη σχολική εργασία του, στην πραγματικότητα του αφήνεις την πολυτιμότερη κληρονομιά: το ενθαρρύνεις να εξελιχθεί σε άνθρωπο με αρκετή υπευθυνότητα και αυτοπειθαρχία ώστε να κυνηγήσει τα όνειρά του.
  • Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να μη βρίσκεις στο τηλέφωνο το παιδί σου, όσο κι αν εμπιστεύεσαι τις δυνάμεις και την ωριμότητά του. Ακόμα και αν δεν έχει φτάσει σε ηλικία να ξενυχτά με τους φίλους του, αλλά έχει πάει για περπάτημα με τον μπαμπά του.
  • Όταν η μητέρα σου διεκδικεί λίγο χρόνο για τον εαυτό της, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι σε απορρίπτει. Το χρειάζεται, ύστερα από μία ακόμα εξαντλητική, συναισθηματικά και σωματικά, ημέρα, για να κάνει το επόμενο πρωί επανεκκίνηση με καινούριες δυνάμεις.
Photo: Jonathan Borba | Unsplash 
  • Η μητρότητα πάει πακέτο με ένα σχεδόν υπεράνθρωπο ένστικτο, λες και προγραμματίζεσαι να ψυχανεμίζεσαι από χιλιόμετρα μακριά επικίνδυνους ανθρώπους και καταστάσεις. Όποτε λοιπόν, μαμά, με προειδοποιούσες για κάτι, έπρεπε πάντα να σε ακούω.
  • Ακόμα και αν ποτέ δεν συγκινείσαι στην ιδέα της μητρότητας ή στη θέα ενός μωρού, μόλις κρατήσεις στην αγκαλιά το δικό σου παιδί, θα νιώσεις να ανοίγεται μπροστά σου ένας νέος, συναρπαστικός κόσμος, που στο παρελθόν δεν μπορούσες καν να φανταστείς.

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2021, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Babylino Mother's Day» που πραγματοποίησαν τα Babylino Sensitive σε συνεργασία με το BOOM.