Συναγερμός σε ΗΠΑ και Ινδονησία για την ηπατίτιδα στα παιδιά - Τι ερευνούν οι ειδικοί

Μαρία Ιωαννάτου
Mon, 09/05/2022 - 13:44

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ινδονησία μετά την καταγραφή τριών θανάτων παιδιών από οξεία ηπατίτιδα τον Απρίλιο, τα οποία είχαν εμβολιαστεί κατά της ασθένειας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μπάντι Γκουνάντι Σαντίκιν, ανέφερε ότι η Ινδονησία έχει εντοπίσει 15 περιπτώσεις αφότου ξεκίνησε πρόσφατα μια έρευνα για την ασθένεια. Ωστόσο, δεν προσδιόρισε αν αυτές οι περιπτώσεις αφορούν όλες παιδιά ή τι θεραπευτική αγωγή λαμβάνουν.

Φωτογραφία από @pressfoto (Freepik)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει λάβει αναφορές από 20 χώρες για τουλάχιστον 228 πιθανές περιπτώσεις παιδικής ηπατίτιδας ή λοίμωξης στο ήπαρ. Ορισμένοι ειδικοί στην υγεία έχουν συνδέσει την ασθένεια με μια λοίμωξη που προκαλείται από κάποιον αδενοϊό, μια οικογένεια κοινών ιών που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης ή γαστρεντερικά.

Υπάρχει επίσης μια θεωρία σύμφωνα με την οποία, τα lockdown που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού μπορεί να έχουν εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, καθώς εκτέθηκαν λιγότερο σε κοινά παθογόνα όσο βρίσκονταν σε απομόνωση. Επιστήμονες εξετάζουν επιπλέον, αν ο εν λόγω αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί ή δρα μαζί με μια άλλη λοίμωξη, πιθανόν την covid-19.

Φωτογραφία από @pvproductions (Freepik)

Συναγερμός και στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν ότι διερευνούν 109 περιπτώσεις σοβαρής και ανεξήγητης ηπατίτιδας σε παιδιά, σε 25 πολιτείες και περιοχές που μπορεί να συνδέονται με μια παγκόσμια επιδημία. Πολλά παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις και πέντε έχουν πεθάνει. Σχεδόν όλα τα παιδιά (πάνω από το 90%) χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές τι προκαλεί αυτές τις περιπτώσεις σε μικρά παιδιά. Ο Δρ Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής μολυσματικών ασθενειών του CDC, ανέφερε ότι ορισμένες από τις κοινές αιτίες της ιογενούς ηπατίτιδας έχουν εξεταστεί, αλλά δεν βρέθηκαν σε καμία από τις περιπτώσεις. Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων, αν και ο ρόλος του δεν είναι ξεκάθαρος.

Φωτογραφία από @prostooleh (Instagram)

Τι ερευνούν οι ειδικοί στη Βρετανία

Στη Βρετανία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 160 περιπτώσεις ηπατίτιδας, οι ερευνητές εξετάζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων και των σκύλων, αναφέρει το Sky News. Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι σε 64 από τις 92 περιπτώσεις που εξετάστηκαν, είτε οι οικογένειες είχαν σκύλο, είτε τα παιδιά είχαν επαφή με σκύλους. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι τυχαίο, καθώς στη χώρα υπάρχουν πολλές οικογένειες με κατοικίδιο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και 11 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, ενώ οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι ο κίνδυνος ηπατίτιδας είναι «εξαιρετικά χαμηλός».

Πηγή: skai.gr, in.gr