Για brunch μαζί με ένα 4χρονο: 10 tips για να περάσουν όλοι καλά κι εσείς καλύτερα!

Boom Team
Sat, 14/05/2022 - 13:58

Από την Ισμήνη Γεωργιλάκη

Όσες προσκλήσεις εξόδου και αν έχετε αρνηθεί τελευταία έχοντας ένα νήπιο κρεμασμένο πάνω σας, ήρθε η ώρα να αποδεχτείτε μία, και να απολαύσετε ένα κυριακάτικο brunch με τους φίλους σας. Μπορεί να έχετε αγωνία, ωστόσο αξίζει να το δοκιμάσετε. Τα παιδιά λατρεύουν να γίνονται μέλη της παρέας, και να βγάζουν ασπροπρόσωπους τον μπαμπά ή τη μαμά, αλλά μην ξεχνάτε πως συνήθως βαριούνται και θυμώνουν εύκολα, οπότε το να έρθετε σε αμηχανία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Με τα κατάλληλα tips θα αποφύγετε τις δύσκολες καταστάσεις, τις φωνές και τις εκρήξεις θυμού και θα περάσετε μια όμορφη μέρα μαζί με το μικρό σας αλλά και με την παρέα σας!

Photo: @ pressfoto/ freepik

# 1. Προσπαθήστε να έχει κοιμηθεί καλά, να είναι ξεκούραστο

Πολλές φορές, η κακή συμπεριφορά των παιδιών οφείλεται σε κούραση και νύστα. Φροντίστε λοιπόν, να είναι ξεκούραστο ώστε να φτάσετε με καλή διάθεση στον προορισμό σας. Επιπλέον, μην αναλωθείτε σε διαμάχες για το ντύσιμο ή για το αν θα κουβαλήσει μαζί του κάτι που θέλει. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να περάσετε όλοι καλά! 

# 2. Αφήστε του την επιλογή να διαλέξει τι θα φάει

Όταν έρθει η ώρα να κάνετε την παραγγελία σας, διαβάστε του τις επιλογές του menu και δώστε του το πράσινο φως να επιλέξει τι θα φάει. Μην το αναγκάσετε να φάει ότι θέλετε εσείς και μη μαλώσετε για την extra σοκολάτα των pancakes. Η έξοδος σε ένα μέρος με τόσους πειρασμούς, το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας βγάλει εκτός προγράμματος διατροφής.

Photo: @ Anete Lusina/ pexels

# 3. Καθίστε κάπου άνετα

Διαλέξτε ένα τραπεζάκι κάπου στον χώρο, ίσως στο βάθος ή σε κάποια άκρη ώστε να μην ενοχλεί τους γύρω του με φωνές αλλά και να μπορεί να σηκωθεί, γιατί πόση ώρα θα μπορέσει να κάτσει ένα νήπιο στην καρέκλα του;

# 4. Κατάλληλη επιλογή χώρου

Αν ο χώρος διαθέτει αυλή ή βρίσκεται σε κάποιο πεζόδρομο βγείτε μια βόλτα έξω με το παιδί σας να ξεμουδιάσει και να ξεχαστεί. Πείτε στους φίλους σας πως θα ήταν καλό να το λάβουν υπόψη τους πριν αποφασίσουν πού θα πάτε.

# 5. Μαρκαδόροι, χαρτιά, αυτοκόλλητα

Το μυστικό της επιτυχίας για κάθε έξοδο με παιδιά! Τόσο, που μέχρι να φύγετε ίσως και να ξεχάσετε ότι είναι μαζί σας. Στα plus τους είναι πως χωράνε σε κάθε τσάντα και χαρίζουν ήρεμες στιγμές δημιουργίας.

# 6. Παιχνίδι

Πάρτε ένα αγαπημένο του παιχνίδι μαζί κάτι να το απασχολήσει όταν βαρεθεί. Ένα κουκλάκι, κάτι μικρό που μεταφέρεται εύκολα, παιχνίδι με κάρτες, ή ένα αγαπημένο βιβλίο δραστηριοτήτων.

Photo: @ pvsproductions/ freepik

# 7. Βάλτε το στη συζήτηση ώστε να μη βαριέται

Δώστε του τον λόγο και βάλτε το μέσα στη συζήτηση. Τα παιδιά λατρεύουν να γίνονται μέρος της κουβέντας των μεγάλων. Συζητήστε πράγματα που το ενδιαφέρουν. Για το σχολείο, τους φίλους του, ταινίες, παιχνίδια ή τις αγαπημένες του παιδικές σειρές.

# 8. Αφήστε το να εξερευνήσει τον χώρο

Αφήστε τα «μη» και τα «όχι» και επιτρέψτε του να κινηθεί στο χώρο - μέχρι εκεί που μπορείτε να το επιβλέπετε. Έχετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας και μην ανησυχείτε υπερβολικά για τη συμπεριφορά του, κανένα παιδάκι δεν ενοχλεί τους γύρω του επειδή κάνει βόλτες. Αν είστε διαλλακτική και ανοιχτή, είναι σίγουρο πως θα περάστε καλύτερα. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από το νηπιάκι σας.

# 9. Μοιραστείτε μαζί του

Δώστε του να δοκιμάσει από το πιάτο σας και παίξτε μαζί του με το φαγητό. Αφήστε το να σας βάλει ζάχαρη στον καφέ, να σας ταΐσει και κάντε και εσείς το ίδιο. Χαρείτε την έξοδό σας και απολαύστε την. Δεν είναι μια απλή βόλτα με φίλους, είναι μια έξοδος μετά από καιρό μαζί με το παιδί σας και οφείλετε να τη γιορτάσετε!

# 10. Δώστε κίνητρα

Πείτε του πως το περιμένουν εκπλήξεις αν πάνε όλα καλά κατά την παραμονή σας στον χώρο. Τα παιδικά που θα ήθελε να δει, κάτι που σας είχε ζητήσει ή απλά η καλή γνώμη των γύρω, είναι αρκετά για να δείξει τον καλύτερό του εαυτό για όσο παραμείνετε έξω μαζί με τους φίλους σας. Εξηγήστε του πως δε θα πρέπει να φωνάζει, αλλά να συνεργάζεται και αφού τα καταφέρει θα έχετε κάθε λόγο να τηρήσετε την υπόσχεσή σας.

BOOM note: Εδώ και καιρό είστε αχώριστοι. Ήρθε ο καιρός να ανοίξετε τον κύκλο των επαφών σας, αφού έχετε ξεπεράσει τις πρώτες δύσκολες φάσεις με το παιδί σας. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα tips αλλά δείχνοντας παράλληλα και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, είναι σίγουρο πως θα σας βρει παντού μαζί το φετινό καλοκαίρι. Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν συνεργάζονται καλύτερα. Έχετε πίστη σε αυτό και καλή διάθεση και χαλαρώστε μαζί με τα παιδάκια σας ό,τι και αν κάνετε.