Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου... διαβάζοντας - Να οι προτάσεις μας!

Μαρία Ροδίτη
Tue, 02/04/2024 - 12:41

Σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου, σε κάθε γωνιά της Γης, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

Από τότε λοιπόν και κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Eva Mendes κυκλοφορεί το πρώτο της παιδικό βιβλίο

Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας, ενώ το μήνυμα έχει γραφτεί από την Eiko Kadono. Πρόκειται για μία καταξιωμένη συγγραφέα, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες, ενώ το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 

Freepik.com/gpointstudio

Διαβάστε το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας.

Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.

Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.

Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άγιος Βασίλης;

Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει!».

BOOM Info: Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Οι προτάσεις του BOOM!

Για να «ταξιδέψετε» κι εσείς πάνω από τα σύννεφα μαζί με τα μικρά σας – όπως προτρέπει η Γιαπωνέζα Eiko Kadono- η ομάδα του BOOM έκανε έρευνα αγοράς και σας προτείνει 3 υπέροχα παιδικά βιβλία από τις Εκδόσεις Διόπτρα!

#1 «Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες» από τη σειρά Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας ταξιδεύουν στον κόσμο και με την εφαρμογή Πορτολάνος λύνουν παράξενα μυστήρια!

Ο Ορέστης περνά το καλοκαίρι του στα Χάιλαντς της Σκοτίας, μαζί με τον μπαμπά, τη νέα του σύζυγο και τα δύο της παιδιά, τον Γκλεν και την Έλλα. Τα δύο παιδιά ξεναγούν τον Ορέστη στη λίμνη Λοχ Νες, όπου, σύμφωνα με φήμες, κρύβεται το θρυλικό τέρας Νέσι. Ο Ορέστης, μάλιστα, πείθεται όταν διαβάζει στον Πορτολάνο: «Η Λοχ Νες ξανά στο επίκεντρο. Η Νέσι αποφάσισε να αποκαλύψει τα μυστικά της». Από τι προέρχεται ένας βαθύς, μακρόσυρτος ήχος; Τι κρύβεται στα αχανή βάθη της λίμνης; Και τι συμβαίνει όταν η ομίχλη σκεπάζει τα σκοτεινά νερά; Τα 3 παιδιά θα εξερευνήσουν τη λίμνη απ’ άκρη σ’ άκρη αναζητώντας τα ίχνη της Νέσι.

Για παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω.

#2 «Ο Έκτορας Φοξ και η τολμηρή πτήση» από τη σειρά Έκτορας Φοξ

«Ένα, δύο, τρία… φύγαμε!» φώναξαν. Και τότε η ιπτάμενη μηχανή με τον Τσάρλι απογειώθηκε. Ο Έκτορας Φοξ και οι φίλοι του καταλαβαίνουν αμέσως πως πρέπει να δουλέψουν ως ομάδα, αν θέλουν να φτιάξουν μια ιπτάμενη μηχανή και να πετάξουν ψηλά, σαν τα πουλιά. Αλλά εκεί που το σχέδιό τους φαίνεται να στέφεται με τεράστια επιτυχία, κάτι γίνεται κι όλα βγαίνουν εκτός ελέγχου. Θα βρεθεί, άραγε, κάποιος ήρωας για να τους σώσει;

Για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω. 

#3 «Το πιο μαγικό σόου» από τη σειρά Ολίβια – Μυστικό τετράδιο - No 13

Το πάρτι γενεθλίων της Μπέθανι ήταν σούπερ! Είχε απ’ όλα! Τούρτα, δώρα, ακόμα και έναν ταχυδακτυλουργό! Τώρα θέλω να μάθω να κάνω κι εγώ μαγικά κόλπα. Ο μπαμπάς λέει ότι ίσως μπορεί να με βοηθήσει η προγιαγιά Πέγκι. Παλιά ήταν βοηθός ταχυδακτυλουργού. Και η κολλητή μου, η Ματίλντα, ανυπομονεί να μάθει μαγικά τρικ. Έτσι αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το δικό μας σόου! Ελπίζω να σκίσουμε!

Για παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.