Σχολεία: Προς άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου

Boom Team
Tue, 04/01/2022 - 12:19

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου φαίνεται να κλίνει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς λόγους.

Photo: Tima Miroshnichenko @ Pexels

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα διχάζεται πάνω στο θέμα, καθώς πολλοί είναι οι επιστήμονες που ανησυχούν πως οι μαθητές, που είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, θα μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, και προτείνουν να μετατεθεί το άνοιγμα για 17 ή 24 Ιανουαρίου, ενώ υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τα προηγούμενα εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron να επανέλθει η τηλεκπαίδευση για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Άλλοι πάλι, θεωρούν πως το άνοιγμα των σχολείων δεν θα προκαλέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση, αφού οι μαθητές υποβάλλονται σε συστηματικό και δομημένο έλεγχο από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Σε περίπτωση όμως που ανοίξουν τελικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, εισηγούνται τη διενέργεια τριών (αντί για δύο) self test την εβδομάδα από τους μαθητές, ενώ ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες να ισχύουν νέοι κανόνες σε περίπτωση θετικού κρούσματος στην τάξη και να υποβάλλεται σε τεστ το σύνολο των συμμαθητών (εμβολιασμένων και μη) σε τακτικό έλεγχο, καταργώντας το σύστημα «σταυρός» - που περιόριζε το καθημερινό testing μόνον σε εκείνα τα παιδιά που κάθονταν στο μπροστινό και  στο πίσω θρανίο ή στο πλάι του επιβεβαιωμένου κρούσματος. 
 

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε εντός της ημέρας τις επίσημες ανακοινώσεις από την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ενώ θα έχει προηγηθεί στις 2 μ.μ. τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα